Formatie

Van der Staaij: ‘D66 meet met dubbele maat’

03 juni 2017Leestijd: 2 minuten

SGP-leider Kees van der Staaij zal geen gedoogsteun geven aan een kabinet dat van plan is om de initiatiefwet ‘voltooid leven’ van D66  in te voeren. ‘Als ze het bont maken met medisch-ethische standpunten, zullen ze ons fulltime in de oppositiebanken drijven.’

In een interview met NRC Handelsblad laat Van der Staaij zich ondubbelzinnig uit over de formatie. De SGP-leider vindt dat er overdreven veel wordt getobd. ‘Ik zie bij partijen als de VVD en GroenLinks een flinke groep in de achterban die zegt: dit kan toch niet waar zijn, wij samen in een kabinet? Dat maakt het ingewikkeld.’

De SGP is fel gekant tegen de initiatiefwet ‘voltooid leven’, die D66-Kamerlid Pia Dijkstra wil invoeren. ‘Ouderen kunnen het idee krijgen dat ze vooral een kostenpost zijn voor de samenleving of een last voor hun familie,’ zegt Van der Staaij.  ‘Dat kan openlijk of subtiel druk op hen leggen.’

‘Pechtold meet met twee maten’

Van der Staaij heeft vooral kritiek op D66-leider Alexander Pechtold. Die liet coalitiebesprekingen met de ChristenUnie voortijdig stranden, omdat de twee partijen onverenigbaar waren op een aantal medisch-ethische standpunten. ‘Dat was onheus tegenover de ChristenUnie,’ zegt Van der Staaij tegen NRC. ‘Pechtold roept zelf altijd op om constructief en transparant te zijn. Dit voldoet niet aan de maat waar hij zelf mee meet. Hij wil liever met GroenLinks, maar lieverkoekjes worden niet gebakken.’

De nestor van de Tweede Kamer trekt fel van leer tegen D66: ‘De partij is zo ongeveer opgericht om het CDA uit de regering te houden.’ Ook laakt hij de ‘antiklerikale trekjes van de liberale partij: ‘D66 heeft zich altijd allergisch getoond voor typisch christelijke punten en heeft altijd veel energie en fanatisme gestopt in thema’s als verbod op godslastering in het wetboek van strafrecht of de Zondagswet. Is er niets anders om je mee bezig te houden?’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.