Zit neefje van Kim Jong-un ondergedoken in Nederland?

01 april 2017Leestijd: 2 minuten
Kim Han-sol verscheen eerder ook in een video waarin verschillende landen bedankt werden - Foto: AFP

De Noord-Koreaanse Kim Han-sol (21), het neefje van dictator Kim Jong-un, zit mogelijk in Nederland. Han-sol is een van de grootste vijanden van het Noord-Koreaanse regime.

De kans dat Han-sol hier verblijft ligt op zeker tachtig procent, meldt De Telegraaf zaterdagochtend.

Kim Jong-un voelt zich bedreigd

Chesin, een organisatie die vanuit Washington, Seoul, Tokio en Hongkong onderzoek doet naar bedreigde Noord-Koreanen, vermoedt dat hij hier is. Han-sol is de zoon van Kim jong-nam, de halfbroer van dictator Kim jong-un. Hij werd in februari met zenuwgas op het vliegveld van Kuala Lumpur vermoord. Kim Jong-un ziet zijn familieleden als troonconcurrenten. Aangezien Han-sol de meest logische troonopvolger is, ziet Kim Jong-un hem als een bedreiging en loopt hij volgens experts een reëel gevaar.

Han-sol woonde eerder in Macau, maar het is goed mogelijk dat hij na de moord op zijn vader via Taiwan naar Nederland is gevlogen. Dat Nederland nu wordt genoemd, is niet voor het eerst.

De groepering Cheollima Civil Defense kwam vorige maand opeens met een video waarop Han-sol zelf de kijkers toesprak.’Mijn vader is een paar dagen geleden vermoord’, vertelt de jongeman daar rustig. ‘Ik hoop dat het allemaal snel beter wordt.’ Cheollima voegde er een verklaring bij waarin Nederland werd bedankt, en in het bijzonder de Nederlandse ambassadeur in Seoul, Lody Embrechts.

Niet veilig in Nederland

Als Han-sol en zijn familie inderdaad in Nederland zit, is hij niet per definitie veilig. Hoewel ze waarschijnlijk onder een intensief beschermingsprogramma leven, is het bekend dat Noord-Koreaanse geheim agenten ook in Europa actief zijn.

Volgens experts maakten de geheim agenten die Kim Jong-nam vermoordden, gebruik van hetzelfde werkvisum in Maleisië als dat we hier in Nederland kennen. Arbeiders met dat visum zijn allemaal gestuurd door het regime, en het zou onmogelijk zijn om daarin een valse identiteit te herkennen, terwijl het Schengenverdrag het zeer gemakkelijk toelaat dat zo iemand iets voor de inlichtingendiensten komt doen.