buitenland

Halfbroer van Kim Jong-un vermoord in Kuala Lumpur: wie was hij?

14 februari 2017Leestijd: 2 minuten

De Amerikaanse regering maakte dinsdag geen geheim van haar overtuiging: Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un, is in opdracht van Noord-Korea zelf vermoord. De 46-jarige Kim Jong-nam werd in Maleisië omgebracht door twee vrouwelijke agenten op de internationale luchthaven bij Kuala Lumpur.

Kim zou op weg geweest zijn naar Macau, toen hij onwel werd in de budgetterminal van de luchthaven van Kuala Lumpur.

Hij zou  bij de balie om hulp hebben gevraagd omdat hij zich voelde ‘alsof iemand van achteren zijn gezicht vastpakte,’ zegt een politiebron tegen persbureau Reuters. Hij werd vervolgens naar een kliniek op het vliegveld gebracht, waarna er besloten werd hem naar het ziekenhuis te brengen. Hij overleed in de ambulance onderweg naar het ziekenhuis.

Valse paspoorten

Niet alleen de Amerikanen wijzen met een beschuldigende vinger naar de alleenheerser in Pyongyang. In Zuid-Koreaanse media wordt die suggestie gedaan, en ook de Maleisische politie opperde die mogelijkheid expliciet. Volgens de politie had de dode een paspoort dat op naam stond van Kim Chol. Van Kim Jong-nam is bekend dat hij vaker reisde op paspoorten met een alias. De politie laat nu een sectie verrichten om de doodsoorzaak vast te stellen.

Volgens de media hebben de vrouwelijke agenten vergiftigde naalden gebruikt. Ze sloegen na de moord per taxi op de vlucht. Volgens een Zuid-Koreaanse tv-zender ging het om twee gevluchte Noord-Koreaanse agenten.

Buitenechtelijke affaire

Kim Jong-nam is de oudste zoon van de vroegere Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il. Hij werd geboren uit een buitenechtelijke relatie van zijn vader met de Zuid-Koreaanse actrice Sung Hae-rim. Die overleed in Moskou. Vader Kim Jong-il overleed in 2011. Kim Jong-nam kwam niet naar zijn begrafenis.

Hij zou een goede relatie hebben gehad met zijn oom Jang Song Thaek, die ooit de tweede man was in Noord-Korea. Hij werd echter op bevel van Kim Jong-un geëxecuteerd in 2013.

Kim woonde buiten Noord-Korea en heeft geen officiële titel. Ook sprak hij zich dikwijls kritisch uit over het autocratische regime van zijn jongere halfbroertje. Gespeculeerd werd dat hij zijn halfbroertje Kim Jong-un zou kunnen opvolgen, maar die suggestie wees hij meermaals van de hand.

‘Persoonlijk ben ik tegen een opvolging van de derde generatie. Ik hoop dat mijn jongere broertje het best zal doen voor de welvaart van Noord-Koreanen,’ zei hij in 2010 in een interview met een Japanse tv-zender.

Maleisië is een van de weinige landen die een goede relatie onderhouden met Noord-Korea. Maleisen en Noord-Koreanen kunnen zonder visum naar elkaars land toe.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.