PVV 15 zetels? Rutte is er toch niet zo gerust op

01 maart 2017Leestijd: 2 minuten
Rutte kust een potentiele kiezer in Wormerveer - bron:AFP

Premier en VVD-lijsttrekker Mark Rutte probeert zich woensdag weer eens te presenteren als hét alternatief voor de PVV. Hij is er niet gerust op dat zijn partij wederom als grootste uit de bus komt bij de verkiezingen op 15 maart.

Volgens Rutte is de kans levensgroot dat Wilders’ partij de grootste wordt. Dat wil de premier koste wat kost voorkomen.

Met de VVD-koffietruck in Zeist

‘We weten dat ze weglopen als het moeilijk wordt, dat ze problemen niet kleiner maar groter maken, dat ze tegenstellingen aanzetten in plaats van verminderen,’ zei Rutte op campagne in Zeist over zijn grootste rivaal op rechts.

Maandag liet hij nog weten dat hij het zetelaantal van de PVV laag inschat. Slechts 15 zetels, waar zijn eigen partij 41 zetels zal halen. ‘Dit is niet wat ik hoop, maar wat ik verwacht,’ aldus Rutte. Vandaag krabbelt hij terug: ‘Ik was misschien iets te enthousiast,’ zei hij op bezoek met de VVD-koffietruck in Zeist.

Nooit met de PVV

De VVD en PVV staan al tijden bovenaan in de peilingen. Maar samenwerking zit er wat Rutte betreft niet in. Hij zei eerder al de kans dat Wilders en hij de handen ineenslaan na de verkiezingen ‘nul’ is. Vandaag was hij nog iets stelliger: het zal nooit tot samenwerking met de PVV komen.

Een tweestrijd is onzin, signaleert Hans Hillen: je hebt immers vrienden nodig bij de formatie >2016-06-27 20:27:57 DEN HAAG - Premier Mark Rutte en PVV-fractievoorzitter Geert Wilders (voorgrond) tijdens een overleg in de plenaire zaal van de Tweede Kamer over het onverwachte besluit van de Britten om te kiezen voor een brexit. ANP BART MAAT

Het heeft er alle schijn van dat Rutte de (virtuele) tweestrijd wil laten opleven, nu het CDA de wind in de zeilen heeft. Zo’n tweestrijd is gunstig, denkt de VVD-campagne. Kiezers brengen een strategische stem uit op Rutte in de hoop Wilders van de winst af te houden. Een anti-PVV-stem dus.