Na ophef over falende DBB, moeten elitesoldaten Wilders beschermen

01 maart 2017Leestijd: 2 minuten
Eerder werd Wilders alleen beveiligd door de DBB, een speciale eenheid van de politie. Maar vanaf nu dus ook door militairen - Foto: ANP

Bij de beveiliging van PVV-leider Geert Wilders worden vanaf nu elitesoldaten ingezet. Leden van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) nemen gaandeweg een deel van Wilders’ beveiliging over van de inmiddels omstreden Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB).

De DBB, een speciale eenheid van de politie, kwam afgelopen week hevig onder vuur te liggen door de kwestie rond de Marokkaans-Nederlandse agent Faris K., lid van het team dat Wilders beveiligt. Faris K. zou vertrouwelijke informatie hebben gelekt. Twee andere DBB-agenten werden eerder geschorst voor hetzelfde vergrijp. Bepaalde taken van de DBB worden nu overgenomen door de BSB, meldt De Telegraaf.

Ervaren militairen

BSB’ers zijn elitemilitairen van de Koninklijke Marechaussee. Ze zijn ervaren in het beschermen van bewindspersonen en andere vips in gevaarlijke landen als Afghanistan en Irak. De BSB’ers komen van de Koninklijke Marechaussee en zijn dus geen politieambtenaren.

De bescherming van Wilders zal uiteindelijk bestaan uit een combinatie van de militairen van de BSB en de agenten van de DBB. De militairen hebben afgelopen week rondleidingen door het Tweede Kamergebouw gehad en instructies gekregen, en zullen ‘gefaseerd in zijn beveiligingsteam groeien’.

Zorgen bij Wilders

Door ook beveiligers van defensie in te zetten bij Wilders, wil het kabinet tegemoetkomen aan Wilders’ zorgen over zijn beveiliging. Sinds vorige week bekend werd dat Faris K. informatie had gelekt, en twee andere agenten eerder werden geschorst vanwege lekken, heeft Wilders meerdere malen aangegeven er wakker van te liggen.

Hij zegde al zijn publiekelijke campagne-activiteiten af. Minister van Justitie Stef Blok (VVD) en premier Mark Rutte probeerden hem tot kalmte te bewegen, maar dat mocht niet baten. Faris K. was verantwoordelijk voor het scannen van locaties waar Wilders zou komen.