Ex-premier Italië Prodi: Jeroen Dijsselbloem is gewoon jaloers

22 maart 2017Leestijd: 2 minuten
Prodi (l) dreigt te worden gekust door Jean-Claude Juncker - bron:EPA

De Nederlandse minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem ligt onder vuur wegens een opmerking over Zuid-Europeanen die hun geld vooral zouden besteden aan ‘drank en vrouwen’. De Italiaanse ex-premier Romano Prodi denkt wel te weten wat Dijsselbloem dwarszit.

De Italiaan, tevens oud-voorzitter van de Europese Commissie, proeft in de woorden ‘grote jaloezie’ jegens Italië, zegt hij woensdag volgens het Italiaanse persbureau ANSA. Die jaloezie zou betrekking hebben op de lekkere wijn en de mooie vrouwen in Italië.

‘Racist, xenofoob en seksist’

Een andere Italiaanse oud-premier, de onlangs afgetreden Matteo Renzi, is ronduit boos. Hij vindt dat Dijsselbloem met zijn uitlatingen laat zien dat hij ongeschikt is om nog langer zijn functie als eurogroepvoorzitter uit te oefenen. Renzi – als sociaal-democraat verwant met PvdA’er Dijsselbloem – eist zijn onmiddellijke aftreden. Ook in Portugal klinkt verontwaardiging. De premier van dat land, Antonio Costa, noemt Dijsselbloem een ‘racist, xenofoob en seksist’. Hij vindt dat de (demissionaire) minister van Financiën het veld moet ruimen.

Dijsselbloem zei in een interview in de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung dat Zuid-Europese landen niet om geld zouden moeten vragen als ze het ‘vervolgens uitgeven aan drank en vrouwen’ (‘Schnaps und Frauen’). 

Toen hij daarover dinsdag in het Europees Parlement door Spaanse politici en de Italiaanse leider van de sociaal-democratische fractie aan de tand werd gevoeld, weigerde hij zijn woorden terug te nemen. Begrotingsverplichtingen gelden voor alle eurolanden, betoogde hij.

‘Zijn woorden worden verkeerd geïnterpreteerd,’ aldus zijn woordvoerder woensdag. ‘Zijn boodschap geldt voor de hele eurozone: solidariteit komt met verplichtingen. Dat geldt voor het persoonlijk, nationaal en internationaal niveau.’

Ook bijval voor Dijsselbloem

Dijsselbloem heeft intussen gezegd de ophef te betreuren. Hij wees woensdag op zijn ‘Nederlandse directheid’, die niet altijd wordt gewaardeerd. ‘Als mensen daar aanstoot aan nemen, dan spijt me dat.’ Er is ook bijval voor Dijsselbloem. Zijn Duitse collega Wolfgang Schäuble laat via zijn woordvoerder weten dat hij het werk van Jeroen Dijsselbloem waardeert.

De PvdA staat achter Dijsselbloem. Hij kan gewoon op zijn post (als eurogroepvoorzitter, red.) blijven, zegt Tweede Kamerlid Henk Nijboer woensdag. Of Dijsselbloem mag aanblijven als voorzitter van de eurogroep, is zeer onzeker. Zijn PvdA, die groot verlies leed tijdens de Kamerverkiezingen vorige week, komt naar alle waarschijnlijk niet in een nieuw kabinet. Normaal gesproken is de eurogroepvoorzitter tevens de minister van Financiën van een lidstaat.