nederland

Dijsselbloem in de problemen door ‘drank en vrouwen’-opmerking

22 maart 2017Leestijd: 2 minuten

Demissionair minister Jeroen Dijsselbloem ligt onder vuur na zijn opmerking over Zuid-Europese staten, die niet om geld zouden mogen vragen als ze het ‘vervolgens uitgeven aan drank en vrouwen’. De leider van de Europese socialistencoalitie zegt zelfs dat hij ‘niet geschikt is voor het voorzitterschap van de eurogroep’.

De minister van Financiën zei in een interview met de Duitse pers dat hij solidair is met de Zuid-Europese landen die financiële hulp nodig hebben van de Europese Unie. Maar die landen moeten wel hervormen, stelt Dijsselbloem: het is niet eerlijk om leningen te vragen nadat je geld hebt verbrast aan ‘Schnaps und Frauen’.

Hoe De Duindos de opmerking van Dijsselbloem aangreep en er een schandaal van maakte

De Guindos greep kans aan

Nadat Dijsselbloems rivaal Luis de Guindos, de Spaanse minister van Economische Zaken die aast op het voorzitterschap van de eurogroep, de pers wees op de opmerkingen van de PvdA’er, kwam Dijsselbloem in opspraak. De uitlatingen zetten kwaad bloed bij politici in Spanje en andere zuidelijke landen.

Volgens De Guindos is het onzin dat Spanje, Portugal, Griekenland en Cyprus geld hebben verspild. Ook Gianni Pittella, de leider van de socialistische coalitie in het Europees Parlement, hekelt de suggestieve opmerking. Pittella roept Dijsselbloem zelfs op zijn ontslag in te dienen: ‘Hij is niet geschikt meer voor het voorzitterschap.’

Ook de Portugese premier Antonio Costa eist het vertrek van de ‘racistische, xenofobe en seksistische’ Dijsselbloem. Volgens Costa ‘wordt Europa als gezamenlijk project pas geloofwaardig zodra meneer Dijsselbloem stopt als eurogroepbaas en zijn excuses aanbiedt aan alle landen en burgers die diep beledigd zijn door zijn woorden.’

‘Xenofoob en seksistisch’

Of Dijsselbloem mag aanblijven als voorzitter van de eurogroep, is zeer onzeker. Het is ‘onontgonnen terrein’ volgens de politicus zelf: normaal gesproken is de voorzitter de minister van Financiën van een lidstaat.

Ook de voorzitter van de Groene coalitie is ervan overtuigd dat Dijsselbloem moet aftreden. ‘Dijsselbloem heeft met deze seksistische en xenofobe opmerkingen laten zien noch de morele noch de politieke integriteit te hebben om de eurogroep te leiden,’ zegt voorzitter Gabi Zimmer. ‘In plaats van na te denken over waarom zijn partij zo’n historische nederlaag leed tijdens de verkiezingen, blijft een falende Dijsselbloem arrogantie en minachting tonen voor zuidelijke EU-lidstaten.’

De PvdA van Dijsselbloem heeft bij de verkiezingen inderdaad fors verlies geleden. De eurogroepvoorzitter houdt zich nog steeds bezig met de Griekse schuldencrisis. Deze week werd bekend dat er een bombrief aan de politicus was gericht. Het pakket werd onderschept in Athene. De afzender had naar verluidt ook andere bedrijven en personen op het oog die een belangrijke rol spelen bij de schuldencrisis van Griekenland.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.