Praat mee (10): tijd voor een maatschappelijke dienstplicht

24 februari 2017Leestijd: 2 minuten
Ceremoniële commandowisseling Koninklijke Landmacht in Breda - bron:ANP

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart selecteert Elsevier voor abonnees elke dag een stelling uit de Stemwijzer. Laat uw reactie achter onderaan het artikel en praat mee.

De stelling op vrijdag 24 februari is: ‘Er moet een maatschappelijke dienstplicht voor jongeren komen. ‘

Raddraaiers aanpakken

Het is een van de speerpunten uit het CDA-verkiezingsprogramma: een maatschappelijke dienstplicht voor jongeren. Het is de bedoeling dat zij dienst nemen in de zorg, bij de politie, het leger of een andere maatschappelijke organisatie. Volgens de partij kan Nederland niet zonder mensen die maatschappelijk actief zijn, juist nu ‘de samenleving steeds individualistischer is geworden’. Een maatschappelijke dienstplicht kan jongeren meer betrekken bij de samenleving waarin zij leven.

Fractievoorzitter en lijsttrekker Sybrand Buma zei in juli vorig jaar dat het goed zou zijn als ‘raddraaiers’ een tijdje onder militairen verkeren. ‘Dat vinden die raddraaiers die met stenen gooien misschien niet leuk, maar het zou wel goed voor ze zijn,’ aldus Buma in een interview in het AD. De VVD liet daarop weten dat het Nederlandse beroepsleger geen behoefte heeft aan tienduizenden jongeren. De PvdA vindt dat de krijgsmacht geen opvoedende taak heeft.

Wat vindt u? Kan een maatschappelijke dienstplicht, al dan niet in het leger, jonge oproerkraaiers in het gareel brengen? Wordt het de hoogste tijd voor een verplichte maatschappelijke stage? Discussieer hieronder in het reactieforum.

Spelregel: het gaat om de inhoud van de stelling, niet om de partijen. Het al te opzichtig steunen van één partij kan leiden tot verwijdering van uw reacties en in extreme gevallen tot een blokkade.