nederland

Lachgas blijft vooralsnog taboe op festivals

16 februari 2017Leestijd: 2 minuten

Gebruik van de partydrug lachgas blijft komend jaar taboe op grote muziekfestivals, als Soenda en Mysteryland. Hoewel het middel sinds 1 juli 2016 mag worden verkocht voor ‘recreatief gebruik’, zeggen organisatoren tegenover Elsevier dat dit geen effect heeft op hun huisregels.

Door een verandering in wettelijke status mag lachgas sinds 1 juli 2016 verkocht worden voor ‘recreatief gebruik’. Het geldt niet langer als geneesmiddel, maar als ‘waar’. Toezichthouder nVWA ziet op grond van de Warenwet geen reden om ‘handhavend op te treden’. Bij doorsneegebruik zitten namelijk geen ernstig gezondheidsrisico’s aan de partydrug.

Voor de grotere festivalorganisatoren is de veranderde status geen reden soepeler om te gaan met lachgas. Organisaties Mojo (Lowlands, Down the Rabbit Hole), Elevation (Soenda), ID&T (Sensation, Mysteryland), Extrema, Pinkpop, Paaspop laten Elsevier weten dat hun huisregels – vaak met een zerotolerancebeleid voor drugs – niet worden gewijzigd. ‘Je komt naar Pinkpop om muziek te luisteren, die gekkigheid doe je maar thuis’, zegt Jan Smeets (72) organisator van Pinkpop.

Lees hier waarom drugs- en verslavingsinstituut Trimbos onderzoek gaat doen naar het gebruik van lachgas.

Meerdere organisatoren geven aan te zijn benaderd door ondernemers die lachgas willen verkopen op festivals. Geen van de bovenstaande festivals is op dit aanbod ingegaan. Organisatoren verwijzen vooral naar mogelijk gezondheidsrisico’s. Vooral voor de groep van zware gebruikers. Andere festivals willen geen ‘dubbel signaal’ afgeven met een uitzondering voor één partydrug binnen het zerotolerancebeleid.

Ondertussen is de vraag natuurlijk hoe goed een ban kan worden gehandhaafd. Ook in voorgaande jaren was lachgas taboe, maar waren ballonnetjes en ampullen te zien op festivalcampings. De meeste festivals geven aan op de gebruikelijke manier te controleren.  ‘Er zal bij ingang gefouilleerd worden’, zegt Ron van Hal, woordvoerder van Paaspop, ‘en lachgas zal in beslag worden genomen indien de security dit vindt.’ Ook communiceert het festival dit verbod nogmaals naar bezoekers.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.