nederland

Cartoonist: ‘Hitler-tekening Volkskrant heeft niets met Volendam te maken’

23 februari 2017

Een cartoon van een gezin in Volendamse klederdracht waarin de gezichten zijn vervangen door het hoofd van Adolf Hitler, zorgt voor ophef. Cartoonist Martyn Overweel, die de tekening maakte voor de Volkskrant, reageert verbaasd op de woede.

‘Als ik zoiets teken, dan vind ik dat grappig,’ zegt de tekenaar tegen RTV Noord-Holland. Hij is zich van geen kwaad bewust. Het artikel waarbij de tekening is geplaatst, gaat over de ‘opmars van het populisme’ in Nederland, en hoe internationale media aankijken tegen ideeën als die van Geert Wilders.

Reportage – in Lindenheuvel stemt 40 procent PVV: ‘De saamhorigheid is weg’

Een typisch Nederlands plaatje

‘Het gaat helemaal niet over Volendam, maar over hoe de buitenlandse media naar Nederland kijken,’ zegt Overweel. ‘Ik zocht een typisch Nederlands plaatje, waar ik vervolgens de opmars naar rechts in wilde illustreren. Als je het artikel leest, dan snap je dat.’

Het plaatje met de klederdracht oogt inderdaad typisch Nederlands.  Volendam wordt overigens wel degelijk genoemd in het artikel. De Volkskrant schrijft specifiek over Volendammers in klederdracht: ‘In een reportage in The South China Morning Post komen een PVV-stemmende visser op klompen en een vrouw in klederdracht aan het woord.’

Woede onder Volendammers

Door Volendammers en andere lezers wordt de tekening gezien als zeer beledigend. Op sociale media uiten lezers hun woede over de controversiële cartoon: ‘Lijkt erop dat de Volkskrant Volendammers wegzet als fascisten!’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De nieuwe Volendamse burgemeester Lieke Sievers (partijloos) reageerde boos op de tekening, en nam contact op met de redactie van de Volkskrant. Cartoonist Overweel zegt zijn standpunt over de tekening niet te veranderen. ‘Het is kunst. Is het niet de PVV die staat voor vrijheid van meningsuiting? Ik hoop niet dat ze mij gaan aanklagen, ik wil gewoon platen maken.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.