Buma over bijtende kritiek Rutte: ‘Arrogantie van de macht’

20 november 2016Leestijd: 2 minuten
Tussen Buma en Rutte botert het niet zo - brin:ANP

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma haalt zijn gram op premier Mark Rutte (VVD) na diens opmerkingen zaterdag. Rutte noemde Buma onder meer een ‘pruilende peuter’ en een ‘nee-zegger’.

Buma vindt de opmerkingen onverteerbaar, bleek in het tv-programma Buitenhof zondag.

Rutte gaf andere partijen er flink van langs

Volgens de CDA-leider gaat het om uitspraken van een premier die ‘de arrogantie van de macht aan zich krijgt kleven’, nu hij al een aantal jaren premier is. ‘Iedereen die niet hetzelfde naar Nederland kijkt zoals hij, ziet het verkeerd.’ Rutte ziet een fantastisch land, maar het land is niet fantastisch, aldus Buma. ‘Er zijn heel veel mensen met zorgen, maar blijkbaar is iedereen die dat vindt verkeerd bezig, volgens deze premier.’

Tussen Buma en Rutte botert het niet. Er is sprake van een verzuurde verstandhouding. Komt het nog goed? Lees dit artikel van Eric Vrijsen >
Eric Vrijsen

Buma en zijn CDA moesten het gisteren dus ontgelden, maar ook coalitiegenoot PvdA kreeg ervan langs van Rutte.

Op een congres van de VVD in Noordwijkerhout, waar het verkiezingsprogramma voor volgend jaar werd vastgesteld, zei hij dat de mogelijke PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher, nu minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en vicepremier, onterecht in paniek is over robots in bedrijven. Terwijl er juist dankzij robots banen bijkomen, aldus Rutte.

Wilders is een wegloper

De VVD-voorman plaatste Buma in het kamp van neezeggers, net zoals een ‘pruilende peuter’. Ook haalde hij uit naar D66 als vermoeide en sombere partij. Hij noemde PVV-leider Geert Wilders een wegloper, omdat die in 2012 op het laatste moment geen steun meer gaf aan de coalitie van VVD en CDA, en wegliep tijdens het zogenoemde Catshuisoverleg. Vervolgens was er sprake van een kabinetscrisis.

En wat 50PLUS-leider Henk Krol betreft, die gaat helemaal niets voor ouderen doen, denkt Rutte: ‘Henk Krol is alleen bezig met Henk Krol.’ De premier heeft vast en zeker de peilingen gezien, waarin 50Plus hoge ogen gooit.