Pechtold belooft 500 euro werkbonus, maar is ‘geen halve Rutte’

28 januari 2017Leestijd: 2 minuten
Pechtold wil werkenden belonen met een bonus van 500 euro - Foto: ANP

D66-leider Alexander Pechtold richt zich in zijn campagne op werkenden. Iedereen met een baan moet een structurele ‘werkbonus’ krijgen van 500 euro.

Dat stelt Pechtold althans zaterdag zijn kiezers voor in een interview met De Telegraaf. Hij zegt wel niet over te willen komen als een ‘halve Rutte’, die werkenden eerder 1.000 euro lastenverlichting beloofde maar die belofte niet kon nakomen.

Belastingschijven verlagen

Volgens Pechtold zijn het juist de werkenden geweest die de zwaarste klappen van de crisis hebben opgevangen en is het tijd om dat terug te draaien. Vooral mensen met lage en middeninkomens zouden profiteren van de maatregel van Pechtold. Ook wil hij de tweede en derde belastingschijf verlagen.

‘De gezinnen die iets meer dan modaal verdienen, vormen de ruggengraat van de samenleving,’ zegt Pechtold. Voor de maatregelen is volgens hem geld beschikbaar door financiële meevallers van het kabinet.

Zorg op een andere manier verbeteren

Om niet als een ‘halve Rutte’ over te komen, zegt Pechtold zich wel degelijk aan zijn woord te gaan houden: ‘Ik kom met een verfijnder verhaal met als inzet het stimuleren van de werkgelegenheid’.

Tien miljard euro lastenverlichting voor inkomens en werk is volgens Pechtold belangrijker dan het afschaffen van het eigen risico of het verlagen van de zorgpremies.

De vierde belastingschijf moet verlaagd worden naar 49.5 procent. Volgens Pechtold is dat ‘deels symbolisch’: naar eigen zeggen vindt hij dat ‘iedereen mag profiteren’. Hij denkt daarnaast ook dat het goed is voor het vestigingsklimaat: ‘Bedrijven moeten weten waar ze naartoe kunnen als Groot-Brittannië uit de EU gaat’.

Om bij te dragen aan de zorg, wil D66 geld uittrekken voor extra verpleegkundigen en ervoor te zorgen dat er goede thuiszorg is. Dat is belangrijker dan ‘zoiets als het eigen risico,’ vindt de D66-leider.