Dijsselbloem kraakt nivelleringsplan: ‘Klopt van geen kant’

16 september 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: ANP

PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) haalt hard uit naar GroenLinks en SP voor hun plan om rijkere Nederlanders zwaarder te belasten. De cijfers die ze aanhalen om aan te tonen dat het kabinet van Rutte de ongelijkheid heeft vergroot, kloppen totaal niet, aldus de minister.

Het is ‘pertinent onjuist’ dat er 2,5 miljard euro lastenverlaging is gegaan in de richting van de hoogste inkomens, zei Dijsselbloem vrijdagmiddag. Het meeste van dat geld zou zijn uitgekomen bij lage inkomens. ‘Als de heren met dit soort cijfermateriaal de campagne in gaan dan zijn ze buitengewoon kwetsbaar. Elk getal dat zij noemen is onjuist.’

GroenLinks-leider Jesse Klaver en SP-fractievoorzitter Emile Roemer kwamen vrijdag met het plan om de belastingschijven zo aan te passen, dat rijke Nederlanders weer sneller in het hoogste belastingtarief van 52 procent terechtkomen. Iedereen met een inkomen van 57.000 euro en meer moet gaan inleveren. ‘Gewoon eerlijk delen,’ noemt Roemer dat.

Schadelijke campagne: ‘Links moet gaan samenwerken’
Klaver beweert dat door kabinet-Rutte de hoge inkomens de afgelopen jaren er hard op vooruit zijn gegaan. Klaver en Roemer gaan hun plan tijdens de Algemene Beschouwingen voorstellen, direct na Prinsjesdag.

Dijsselbloem spreekt van een ‘ongeloofwaardig plan’ en een schadelijke strategie van de twee partijen. ‘Misschien is het tijd dat linkse partijen eens gaan samenwerken in de campagne in plaats van elkaar een hak te zetten,’ aldus de minister, die vermoedt dat het plan is bedoeld als aanval op zijn PvdA.

Nederlandse topinkomens betalen al meer belasting door regering-Rutte
De regering van VVD en PvdA greep de afgelopen jaren juist veelvuldig in om de inkomensverschillen te verkleinen. Dat deden ze niet door het top belastingpercentage te verhogen, maar door allerlei voordelen voor hogere inkomens te laten vervallen.

Zo werd onder meer de hypotheekrenteaftrek beperkt, kunnen werkenden nog maar tot een bruto jaarinkomen van 100.000 euro pensioen opbouwen en viel de heffingskorting voor hoge inkomens weg.