Buma wil premier worden, maar niet voor zichzelf

19 januari 2017Leestijd: 2 minuten
Sybrand Buma Foto: Jinek

Als het aan CDA-leider Sybrand van Haersma Buma ligt, wordt hij na de verkiezingen premier indien zijn partij de grootste wordt. Dat hij het premierschap ambieert, gaat niet om hemzelf, maar om de veranderingen die hij met het CDA wil aanbrengen in Nederland.

De lijsttrekker zat woensdag aan tafel bij het tv-programma Jinek. ‘Het gaat erom dat ik wil dat wij het met CDA dit land kunnen veranderen. Dat doe ik heel graag als minister-president,’ aldus Buma. ‘Het gaat niet om de persoon van de politicus, het gaat niet om mij, het gaat niet om mijn baan, maar het gaat om een aantal dingen die ik in het land wil veranderen.’

CDA wil ‘beschavingsoffensief’

Wel heeft Buma vaker uitgehaald naar de huidige premier Mark Rutte (VVD). Tijdens het partijcongres dat het weekend van 14 en 15 januari werd gehouden, zei de CDA-voorman: ‘Moreel leiderschap is een handschoen die deze premier nooit heeft durven oppakken. Het is tijd voor een beschavingsoffensief.’

De belangrijkste boodschap van Buma, en het CDA, is dat men in Nederland aardiger voor elkaar moet zijn. Hoe hij dat precies wil aanpakken als wetgever is nog onduidelijk, maar de politicus wil wel dat de politiek het juiste voorbeeld gaat geven. Daarnaast moet de overheid zich wel uitspreken over deze cultuur van onaardigheid.

Wet rond beledigen moet niet worden versoepeld

‘Ik denk dat het in de eerste plaats een taak is voor ouders, om hun kinderen op te voeden en te leren wat er kan en wat er niet kan,’ stelt Buma. ‘Het geldt ook op de scholen, op het schoolplein. Het is niet een rechtstreekse mogelijkheid voor de overheid om dit te doen.’

Verzuurde verstandhouding Rutte en Buma: komt het nog goed?

De politicus ageerde wel hevig tegen het initiatiefwetsvoorstel van Voor Nederland om het verbod op belediging te schrappen uit het wetboek van strafrecht. Het idee dat mensen met nazivlaggen voor synagogen zouden mogen staan, is belachelijk volgens Buma: in december gaf hij aan dat hij de strafmaat voor aanzetten tot haat juist wil verdubbelen.