Kamer kraakt verruiming van het vrije woord: ‘Alleen bedoeld voor PVV’

15 december 2016Leestijd: 2 minuten
De PVV kreeg veel kritiek naar aanleiding van het iniatiefvoorstel van ex-PVV'er Van Klaveren. Archieffoto: ANP

Door onder meer groepsbelediging niet meer strafbaar te stellen, moet de vrijheid van meningsuiting worden verruimd, vindt VNL. Dat kan allerlei opruiende uitspraken legaal maken, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. En PVV-leider Geert Wilders helpen bij zijn hoger beroep, dat zien ze ook niet zitten.

Van Klaveren wil twee artikelen in het Wetboek van Strafrecht aanpassen: groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie en haat moeten uit het wetboek, vindt de voormalige PVV’er. Als ‘enige rechts-liberale partij van Nederland’ wil de partij dat de vrijheid van meningsuiting wordt verruimd.

Juist voor het schenden van die artikelen werd Geert Wilders vorige week veroordeeld. Politici van partijen van links tot rechts betoogden tijdens de rechtsgang dat de discussie over zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraken beter gevoerd had kunnen worden in de politieke arena.  Toch wil vrijwel geen enkele partij de initiatiefwet van Van Klaveren steunen.

Afshin Ellian over de rechtszaak tegen Wilders: De schaduw van Hitler hangt boven de vrije meningsuiting

Gevaarlijk plan, vinden CDA en D66
CDA-leider Sybrand Buma en Alexander Pechtold (D66) schetsen een pessimistisch toekomstbeeld. De voorgestelde aanpassingen zijn ‘een historische fout’, aldus Buma met een strafboek in zijn hand. ‘Nederlanders willen niet meer haatzaaiers, maar minder.’ Buma zegt dat ontkennen van de Holocaust en het ‘rondlopen met nazivlaggen’ legaal zou worden en dat haatimams vrij baan zouden krijgen om controversiële uitspraken te doen.

Pechtold voegt toe: ‘Juist het beschermen van minderheden, of het nou gaat om homo’s, Joden of Turkse Nederlanders, is belangrijk. Zwaaien met IS-vlaggen, het verspreiden van anti-homoflyers, hakenkruizen op muren: dat wordt allemaal toegestaan door VNL,’ aldus Pechtold. ‘Dat pad wil ik niet op. Nooit.’

Oppositie valt over PVV heen
PVV is de enige partij die het eens is met het voorstel. Martin Bosma vindt dat er in het strafboek genoeg artikelen overblijven om bijvoorbeeld haatimams aan te pakken. Maar dat is toch puur opportunisme, reageerde Pechtold fel, want de PVV zou alleen voor zichzelf meer vrijheid van meningsuiting willen. ‘Het is je eigen gelijk maximaliseren, maar als een ander er gebruik van maakt, is het huilend naar de rechter.’

DENK-politicus Tunahan Kuzu had daar ook wel wat over te zeggen. ‘We zitten in een racismecrisis’, verwijzend naar online reacties van PVV-aanhangers over moslims. ‘Het is een gure xenofobische wereld. De racistische onderbuik komt open te liggen. We moeten racisten juist harder straffen.’

Wilders, die er zelf niet bij was, hing wel degelijk boven het debat. Kees van der Staaij (SGP) gaf dat tussen neus en lippen door toe: in verband met de lopende rechtszaak tegen Wilders is extra ‘voorzichtigheid’ bij de initiatiefwet geboden.