Lubach gaat succes LuckyTV achterna met Trump-filmpje

24 januari 2017Leestijd: 2 minuten
Screenshot uit filmpje Zondag met Lubach

Een video waarin Arjen Lubach de Amerikaanse president Donald Trump op een satirische manier laat ‘kennismaken’ met Nederland, gaat viral. Meer dan 22 miljoen zagen op Facebook het filmpje voorbij komen, en ook op YouTube gaat het hard.

Het filmpje wordt in tal van landen opgepikt. Het Amerikaanse medium BuzzFeed schreef er al een item over, en ook de Duitse krant Die Welt wijdt er een artikel aan. Een journalist van The Wall Street Journal noemt Lubachs filmpje ‘erg grappig’.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Nederland voorgesteld aan Trump

In de video, die werd uitgezonden in Zondag met Lubach, stelt de cabaretier en tv-presentator Nederland voor aan de nieuwe president van de Verenigde Staten – in Trumps eigen typerende taal- en woordgebruik. Laat America First zijn, maar the Netherlands second.’ Op een manier die hem wellicht het meest zou aanspreken,’ zegt Lubach.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Het filmpje begint met de tekst This a message from the government of The Netherlands waarna er clichébeelden te zien zijn van molens, weilanden en water. En ‘Nederlands is de beste taal in Europa. Het Duits is nep.’ Lubach en zijn team maken verwijzingen naar de grab ‘em by the pussy-uitspraken van Trump – die tijdens zijn campagne voor ophef zorgden – en over het plan van de Amerikaanse president om een muur te bouwen op de grens met Mexico: this is the Afsluitdijk. It’s a great, great wall that we built to protect us from all the water from Mexico.

Het doet allemaal denken aan een filmpje van LuckyTV, dat in oktober viral ging. In dat satirische item  ‘zingen’ zongen de toenmalige presidentskandidaten Hillary Clinton en Trump ‘(I’ve Had) The Time of My Life’, de bekende titelsong van de film Dirty Dancing. In binnen- en buitenland werd het filmpje miljoenen keren aangeklikt.