Wilders opnieuw politicus van het jaar: ‘Nu premier worden’

19 december 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: ANP

Geert Wilders is voor de vierde maal uitgeroepen tot politicus van het jaar. De andere genomineerden waren Jeroen Dijsselbloem (minister van Financiën, PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks).

Tv-programma EenVandaag maakte de winnaar maandag bekend tijdens een speciale uitzending. Wilders ‘staat voor de onvrede over de Nederlandse politiek’, zo schreef een van de 40.000 kiezers. ‘Meer dan ooit heb ik het gevoel dat er echt een Haagse ‘kaasstolp’ bestaat: politici reageren alleen op elkaar en zien niet genoeg wat er buiten Den Haag speelt. Alleen Geert Wilders kan die stolp breken.’

Eerdere winnaars:
2004: Wouter Bos (PvdA)
2005: Rita Verdonk (VVD)
2006 Jan Marijnissen (SP)
2007 Rita Verdonk (Lid Verdonk)
2008 Wouter Bos (PvdA)
2009 Alexander Pechtold (D66)
2010 Geert Wilders (PVV)
2011 Emile Roemer (SP)
2012 Diederik Samsom (PvdA)
2013 Geert Wilders (PVV)
2014 Frans Timmermans (PvdA)
2015 Geert Wilders (PVV)

Het opiniepanel stemde in groten getale op Wilders (26 procent), terwijl Klaver (11 procent) en Dijsselbloem (7 procent) ver achterbleven. Wilders won de publieksprijs al drie keer: in 2010, 2013 en afgelopen jaar. Zijn vierde prijs noemde hij ‘gewoon fantastisch’.

Wilders wil premier worden
In een interview met Pieter Jan Hagens sprak Wilders zijn ambitie uit om de volgende premier van Nederland te worden. ‘Dan kunnen we eindelijk wat veranderen in dit land,’ aldus Wilders. ‘Wat Nederland nodig heeft, is minder Mark Rutte.’

De PVV staat er goed voor: in de peilingen kan de partij rekenen op zo’n 35 zetels, met een ruime voorsprong op de nummer 2, de VVD. Maar een coalitie vormen kan lastig blijken, want geen van de andere politieke partijen zegt te willen onderhandelen met Wilders.

‘Als we de zetels halen die we nu krijgen in de peilingen, dan zullen alle politici die nu zeggen dat ze niet willen samenwerken met de PVV, wel moeten praten. Ook dat is onderdeel van de Nederlandse democratie.’

De parlementaire pers wilde ditmaal geen politicus van het jaar uitroepen. Geen enkele politicus zou, in het jaar voor de Kamerverkiezingen, er bovenuit steken.