Ruzie bij Al-Ummah-moskee ontaardt in rechtszaak en vechtpartij

19 december 2016Leestijd: 2 minuten
De Al-humma-moskee aan het August Allebeplein in Nieuw-West foto: ANP

Het rommelt al weken binnen de Al-Ummah-moskee in Amsterdam Nieuw West. Vechtpartijen en ruzie binnen het moskeebestuur hebben ertoe geleid dat het bestuur naar de rechter stapt. De situatie liep zondag helemaal uit de hand: een lezing liep uit op een enorme vechtpartij.

2015-04-09 10:43:13 UTRECHT - Suhayb Salam, voorzitter van de stichting AlFitrah, arriveert voorafgaand aan de islamitische conferentie in de wijk Overvecht. De 'Derde Riffijnse Islamitische Conferentie' in Utrecht duurt van 9 tot en met 12 april. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSENGoede en slechte mensen: volg de geldstromen. Over het salafistisch imperium familie Salam

In november doken videobeelden op van de broer van een omstreden imam, die een tachtigjarige muezzin (gebedsomroeper) neerslaat. Op bewakingsbeelden is te zien hoe de man, gekleed in traditionele kleding, eerst verbaal tekeer gaat tegen de bejaarde man en hem daarna met geweld naar de grond werkt.

Salafisten? Generatiekloof, zegt politie

Het zou het bewijs zijn dat de moskee wordt overgenomen door salafisten: de imam, wiens broer betrokken was bij de vechtpartij, trekt een groot aantal salafistische jongeren aan. Advocaat Khalid Kasem was ingeschakeld door het bestuur van de moskee om te helpen met het ontslag van de controversiële imam, die volgens de bestuursleden onder meer zorgde voor een kloof tussen soennieten en sjiieten in Nederland.

Aan het begin van de zomer werd het oude bestuur, dat populair was onder salafistische jongeren, vervangen door een gematigder bestuur. De nieuwe bestuursleden zouden er minder conservatieve denkbeelden op na houden, en populairder zijn binnen de moskee.

De controversiële imam, die ondertussen op non-actief is gesteld, was benoemd door het oude bestuur. Die salafistische jongeren zouden zondag op de vuist zijn gegaan. Na een lezing van een gematigde imam zijn twee aanhoudingen verricht. Een bejaarde man werd naar het ziekenhuis gebracht, meldt Het Parool.

Volgens de politie hebben de vechtpartijen niets met de salafistische jongeren te maken, maar eerder met een generatiekloof. Het moskeebestuur houdt echter vol dat de groep jonge salafisten de moskee wil overnemen.

‘Sfeer is in moskeeën is veranderd’

Zondag zou een aantal van de salafisten hebben geprobeerd de microfoon van de spreker af te pakken, omdat ze volgens Kasem ‘zelf wilden bepalen wie zou spreken’.

De spanningen zouden zich niet beperken tot de Al-Ummah moskee: salafisten proberen ook op andere plekken hun macht uit te breiden. Raadslid Sofyan Mbarki (PvdA) waarschuwde deze zomer al dat het salafisme aan het oprukken is in Amsterdam, vooral in Marokkaanse gebedshuizen. ‘Het is vijf voor twaalf. De sfeer in moskeeën is veranderd van een soort volksislam […] naar een meer fundamentalistische leer.’