Salafisten proberen moskee Amsterdam ‘over te nemen’

21 november 2016Leestijd: 2 minuten
De Al-Summah moskee in Amsterdam werd opgeschrikt door geweld tegen de bejaarde omroeper. Foto's: Google Maps, Facebook

Een geweldsincident in de Al-Ummah moskee in Amsterdam heeft voor ophef gezorgd. Fysiek geweld tegen een bejaarde moslim zou bewijs zijn dat salafistische jongeren de moskee willen overnemen.

De tachtigjarige muezzin (de gebedsomroeper) van de moskee in Amsterdam-West werd op 10 november tegen de grond gewerkt door de broer van de imam. Op bewakingsbeelden is te zien hoe de man, gekleed in traditionele kleding, eerst verbaal tekeer gaat tegen de bejaarde man en hem daarna met geweld naar de grond werkt.

De aanvaller is gevlucht en zit volgens Het Parool ondertussen in Marokko. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan van geweld en de politie is op zoek naar de dader. ‘Zodra hij er weer is, zullen we hem horen.’

Salafisten zouden uit zijn op machtsgreep
Volgens het bestuur van de Al-Ummah moskee staat de zaak niet op zich. Lahcen Farah zegt tegen de Amsterdamse krant dat een groep jongere gelovigen de macht over de moskee probeert over te nemen. Zo zou een strenge, salafistische imam in het bezit zijn van een langdurig contract bij de moskee, tegen de zin van het nieuwe, meer gematigde bestuur.

Voormalig stadsdeelvoorzitter en Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA) zegt dat er in de betreffende moskee al langer sprake is van spanningen, vooral tussen groepen oude gelovigen en een groep salafistische activisten. ‘Kennelijk zijn ze er inmiddels in geslaagd door te dringen op sleutelposities.’

Dreiging van jihadistisch salafisme neemt toe
De spanningen zouden zich niet beperken tot de Al-Ummah moskee: salafisten proberen ook op andere plekken hun macht uit te breiden. Raadslid Sofyan Mbarki (PvdA) waarschuwde deze zomer al dat het salafisme aan het oprukken is in Amsterdam, vooral in Marokkaanse gebedshuizen. ‘Het is vijf voor twaalf. De sfeer in moskeeën is veranderd van een soort volksislam […] naar een meer fundamentalistische leer.’

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid heeft bedenkingen bij het salafisme, een fundamentalistische stroming binnen de soennitische islam. Zo is de meest extreme vorm ‘een van de belangrijkste componenten van het huidige gewelddadige jihadisme’. Een verbod op salafistische groepen is er echter niet.