Ontvoering Nunspeet: daders deden zich voor als politie

06 december 2016Leestijd: 2 minuten
Politieagenten doen onderzoek naar de ontvoering in Nunspeet - Foto: ANP

Langzamerhand wordt er meer bekend over de ontvoering vrijdag in het Gelderse dorp Nunspeet. Gemaskerde mannen ontvoerden daar de 53-jarige Ronald Maurits uit Doornspijk.

De vier gemaskerde mannen deden zich voor als politieagenten en spraken Nederlands. In elk geval een van hen heeft een blanke huidskleur, zegt de politie dinsdagavond in het tv-programma Opsporing Verzocht.

Financieel makelaar

Het gebeurde vrijdagochtend om half elf op de Oenenburgweg in Nunspeet. Urenlang was de gekidnapte man nergens te bekennen. Het voorval voltrok zich voor een huis op de naam van de 53-jarige financieel makelaar Ronald Maurits. Hij werd pas 120 kilometer verderop, bij het Brabantse Drunen, weer vrijgelaten.

Om 9 uur ’s avonds kwam Maurits lopend aan bij zijn huis in Doornspijk. De politie wil voor zijn veiligheid niet veel kwijt over wat er in de tussentijd met hem gebeurd is. ‘Wel kan worden gezegd dat hij is bedreigd,’ aldus een woordvoerder van de politie.

De vrijlating van Maurits gebeurde op een ‘afgelegen locatie’, en de politie onderzoekt naar eigen zeggen nog waar dat precies was. Het slachtoffer is na zijn vrijlating op weg naar huis gegaan.

Motieven onbekend

Het politieonderzoek richt zich vooral op de mogelijke motieven achter de ontvoering. Daarnaast inventariseert de politie mogelijke camerabeelden van de plekken waar de daders zijn geweest. ‘En dat zijn er nogal wat,’ zegt de politie.

Alle auto’s die bij de ontvoering waren betrokken zijn inmiddels terecht. De Mercedes van het slachtoffer werd maandag na een tip teruggevonden aan de Waterweg in Putten. De zwarte BMW waarin de man werd ontvoerd werd diezelfde avond brandend teruggevonden aan de Hertogstraat in het Brabantse Overlangel.

2016-12-03 00:22:03 OVERLANGEL - Een uitgebrande BMW op een parkeerplaats aan de Hertogstraat in Overlangel. De politie denkt dat de auto gebruikt is bij een ontvoering op dezelfde dag in Nunspeet. Daar werd een man uit zijn auto gehaald en onder dwang meegenomen in een andere auto. ANP JEROEN STUVE
De uitgebrande BMW in Overlangel – Foto: ANP

De Mercedes Sprinter van de ontvoerder bleef een half uur na de ontvoering leeg achter op de carpoolplaats aan de Eperweg langs de A28 bij Nunspeet.

Ook een woning bij Doornspijk. de woonplaats van Maurits, werd doorzocht. Het gaat om een vrijstaand pand, waarin zowel een hondenfokkerij als een beleggingsbedrijf zouden zijn gevestigd.