Illegale migranten kraken panden in centrum Amsterdam

25 december 2016Leestijd: 2 minuten
Een vlag van de groep illegalen die bekendstaan als 'Wij Zijn Hier'. Foto: Twitter, WijZijnHier

De krakende illegalengroep Wij Zijn Hier heeft zijn intrek genomen in meerdere panden aan de Amstelstraat in het centrum van Amsterdam. De groep weigert ondertussen gebruik te maken van de aangeboden bed-bad-brood-voorziening.

De lokale omroep AT5 meldt dat het ditmaal een ‘subgroep’ is van Wij Zijn Hier. Het gaat om de groep die halverwege december een pand aan de Rijswijkstraat werd uitgezet, omdat de beheerder van het pand specifieke plannen had voor het gebouw. Ze lieten een ravage achter.

Fanatieke activisten

Ditmaal trekken de illegalen naar het centrum van de hoofdstad. Aan de Amstelstraat, tussen het Rembrandtplein en Waterlooplein, hebben de uitgeprocedeerde migranten zaterdag twee panden – die te huur staan – gekraakt. Voor de ramen van de panden hangen spandoeken van de illegalengroep, die wordt gesteund door een aantal fanatieke activisten. Volgens de politie gaat het om zo’n 50 illegalen.

De krakers zeggen dat ze ‘geen keus’ hadden, nadat ze andere gebouwen moesten verlaten. ‘We hebben de gemeente meermaals gevraagd ons te helpen met het voorzien van onze basisbehoeften, zoals een dak boven ons hoofd, maar tot nu toe is er niets van gekomen,’ melden de migranten op hun website. ‘Daarom zijn wij genoodzaakt te kraken.’ Volgens AT5 ligt de situatie eigenlijk anders: de groep weigert gebruik te maken van de bed-bad-brood-voorzieningen die worden aangeboden door de gemeente.

Jarenlang doorn in het oog van gemeente

Wij Zijn Hier zorgt al sinds 2012 voor problemen voor de gemeente Amsterdam. Destijds sloegen drie uitgeprocedeerde Eritreeërs een tent op aan de Nieuwe Herengracht, in een poging aandacht te vragen voor hun situatie. Wat volgde was een jarenlange zwerftocht door Amsterdam, waarbij steeds meer illegalen zich aansloten.

De migranten die nu in de panden aan de Amstelstraat zitten, beloven ‘voorzichtig’ te zullen zijn met de gebouwen. De afgelopen jaren heeft de kraakgroep echter al miljoenen aan schade aangericht.