Zaanse gevangenis stuurt verkeerde gedetineerde naar huis

20 december 2016Leestijd: 2 minuten
Interieur van het Justitieel Complex Zaanstad. Foto: ANP

Door een blunder van een medewerker is dinsdag 13 december een gedetineerde uit het nieuwe Justitieel Complex Zaanstad ten onrechte op vrije voeten gesteld. De man heeft dezelfde achternaam als een gedetineerde die met ontslag mocht.

Per abuis werd de man naar de afdeling Bevolking gestuurd voor het ontslagbewijs. Bij de afhandeling van het ontslag verzuimde een medewerker van de inkomstenafdeling te kijken naar de foto bij de vingerscan en die te vergelijken met het ontvangstbewijs. De verkeerde gedetineerde kon daardoor naar buiten.

Spoorloos na ‘menselijke fout’
Een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen bevestigt de ‘menselijke fout’. ‘Door een onvolkomenheid in de ontslagprocedure is een gedetineerde onterecht in vrijheid gesteld.’ De man staat gesignaleerd bij de politie, maar is nog spoorloos. Het gaat volgens de woordvoerder om iemand met een ‘laag risicoprofiel’.

Het complex in Zaanstad telt 667 cellen, waarvan een groot deel dubbel bezet zal worden. Naast de honderd psychisch gestoorde gevangenen in het Penitentiair Psychiatrisch Centrum zitten er op dit moment echter alleen criminelen van de Top600-lijst op de andere afdelingen. Vanwege schade aan de computerleidingen door een gesprongen warmwaterbuis in maart, viel de geplande opening van 1 juni grotendeels in het water.

Keurig door de voordeur
Ogenschijnlijk kan relatief makkelijk worden ontsnapt uit de gevangenis in Zaanstad. De buitenmuren zijn aan de lage kant. Voordat een uitbreker bij die muur is, moet hij wel eerst twee andere obstakels trotseren. Het hek zonder prikkeldraad direct langs de luchtplaats en sportveld is een eitje. Maar daarna komt nog een hek, wél gewapend met ‘rollen’ prikkeldraad. En dan zijn er nog eens 1.150 camera’s die alle hoeken en gaten van het complex observeren.

De per 1 juni gesloten Bijlmerbajes in Amsterdam was in de jaren tachtig en negentig een gatenkaas. In Zaanstad begon Justitie met een schone lei. Een ontsnapping kunnen we het ontslag van de ‘verkeerde boef’ niet noemen: mijnheer ging keurig door de voordeur naar buiten. Hij profiteerde dankbaar van een menselijke fout en zal zich vermoedelijk niet voor de Kerstdagen melden. Het is nog steeds wachten op de eerste klassieke ontsnapping.