Problemen in Zaanstad: ingebruikname megabajes uitgesteld

19 juli 2016Leestijd: 1 minuut
Patiënten verhuisden vanuit de Bijlmerbajes naar Zaanstad Foto: ANP

Door technische problemen wordt de ingebruikname van de megagevangenis in Zaanstad voor onbepaalde tijd uitgesteld. Dat meldt een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen dinsdagmiddag aan Elsevier.

Begin september zouden er zo’n 750 gedetineerden worden gehuisvest in het nieuwe Justitieel Complex Zaanstad, maar het alarmsysteem werkt nog niet naar tevredenheid. Bij een calamiteit duurt het te lang voor de piepers van de personeelsleden een signaal krijgen. Door die vertraging is ingebruikname van het gebouw niet verantwoord.

Van het megacomplex is nu alleen het Penitentiair Psychiatrisch Centrum (PPC) in gebruik. Dat telt ruim honderd plaatsen. Begin juni verhuisden de patiënten van de Bijlmerbajes in Amsterdam naar de nieuwe voorziening in Zaanstad. De veiligheid in het PPC komt niet in gevaar: op kleine schaal werkt het systeem probleemloos.

Officiële opening gaat door

Door waterschade in maart van dit jaar moest de ingebruikname van de gevangenis en het huis van bewaring al worden uitgesteld. Die verhuizing was gepland voor 5 september aanstaande. Het is nog niet bekend wanneer dit gedeelte van het complex kan worden geopend. De officiële opening door koning Willem-Alexander gaat 6 september gewoon door.

Het JZ Zaanstad is gebouwd door het consortium Pi2, bestaande uit Ballast Nedam en de opvolger van Imtech. De bajes zit vol innovatieve ontwikkelingen.