Crisis voorbij? Zo kwam SP naar buiten na spoedberaad

14 december 2016Leestijd: 2 minuten
Roemer loopt achter zijn fractieleden aan na het spoedberaad over het lekken - Foto: ANP

De Tweede Kamerfractie van de SP blijft intact, ondanks de kritiek van anonieme fractieleden op partijleider Emile Roemer. Een interne crisis binnen de partij lijkt daarmee afgewend, althans voor de ogen van de buitenwereld.

Er komen geen sancties tegen de lekkende Kamerleden, verklaart Roemer na afloop van een urenlang crisisberaad van de fractie. Hij spreekt van een ‘buitengewone bijeenkomst’.

‘We hebben elkaar eens goed in de ogen gekeken. Er was ook heel veel verdriet: wat overkomt ons?’, aldus Roemer. ‘Ze snappen ook niet waar het allemaal vandaan is gekomen’.

Geen leiderschapskwaliteiten

Daarbij was ook partijvoorzitter Ron Meyer aanwezig. Het spoedberaad werd ingelast nadat ontevreden SP’ers binnen de fractie zich anoniem beklaagden tegen het AD over Roemer. De kritiek ging vooral over zijn leiderschapskwaliteiten en zijn zichtbaarheid.

Roemer is een aardige vent, maar kan geen fractie leiden, luidden de klachten woensdag. ‘Laat staan een land,’ zegt een van de anonieme bronnen uit de SP-fractie. Van andere SP’ers kwam flink commentaar dat de klagers zelf niet de discussie aangaan, maar anoniem ‘zeuren’ bij een krant.

Roemer wilde na het crisisberaad niet zeggen of hij heeft kunnen achterhalen wie er heeft gelekt. Hij wees erop dat hij eerder op de dag al ‘broodnodige gesprekken’ met de ‘collega-kameraden’ heeft gevoerd. Die waren vertrouwelijk, benadrukte hij.

Streng toegesproken

Eerder op woensdag toonde Roemer zich teleurgesteld over de berichtgeving, waarin anonieme SP-bronnen werden opgevoerd. ‘Die mensen moeten zich afvragen of ze wel bij de juiste partij zitten,’ aldus de politicus.

De SP’ers moesten één voor één naar het kantoortje van Roemer en voorzitter Meyer komen voor het gesprek. Naar eigen zeggen wil de SP vooral praten over de onenigheid, maar de partij leek de ‘klikkende’ Kamerleden ook streng te willen toespreken.