PVV-motie tegen NPO-baas Rijxman om Zwarte Piet

27 november 2016Leestijd: 2 minuten
'Zwarte Piet' is niet meer geheel zwart Foto: NPO

De PVV levert weer kritiek op acties van de NPO. Tweede Kamerlid Martin Bosma haalt nu uit naar de baas van de Nederlandse Publieke Omroep: ‘Rijxman moet weg!’

Maandag dient de partij een motie in tegen Shula Rijxman, de bestuursvoorzitter van NPO vanwege de Zwarte Pieten op het Sinterklaas-journaal. Deze zijn niet alleen meer ‘traditioneel zwart’, maar ook gekleurd geschminkt als tijgers en vlinders. De PVV heeft altijd gevonden dat Zwarte Piet moet blijven.

Kritiek van PVV

Daarnaast heeft de partij vaker moties ingediend tegen het handelen van de Nederlandse publieke omroep. Bosma stelde in september nog Kamervragen over de plannen van NPO voor het najaar: de publieke omroep wilde ‘angst onder Nederlanders voor de Arabische wereld wegnemen’. Belachelijk, vond de PVV. ‘NPO wil reclame maken voor Arabische dictaturen.’

Maandag wordt een mediadebat gehouden in de Tweede Kamer, daags nadat staatssecretaris Sander Dekker (VVD) van Media, aankondigde de oneerlijke concurrentiepositie van de NPO aan te pakken.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

NPO in opspraak

Rijxman kwam de afgelopen weken in opspraak omdat de NPO onder meer tijdens de Amerikaanse verkiezingen partijdig zou zijn geweest. Na de verkiezingen beloofde Rijxman dat de NPO zou ‘leren van Trump’. In een artikel in de Volkskrant schreef de omroepbestuurder: ‘Het is onze taak om alle geluiden en visies in de samenleving serieus te nemen en te laten zien en horen.’

In het verkiezingsprogramma van de PVV belooft de partij ‘geen geld meer te geven’ aan de publieke omroep. Bosma gaf op Twitter al aan ‘zin te hebben’ in het mediadebat, nadat er flinke kritiek is geweest op de ‘vaste gasten’ van praatprogramma’s zoals De Wereld Draait Door en Pauw.