nederland

PVV-motie tegen NPO-baas Rijxman om Zwarte Piet

27 november 2016Leestijd: 2 minuten

De PVV levert weer kritiek op acties van de NPO. Tweede Kamerlid Martin Bosma haalt nu uit naar de baas van de Nederlandse Publieke Omroep: ‘Rijxman moet weg!’

Maandag dient de partij een motie in tegen Shula Rijxman, de bestuursvoorzitter van NPO vanwege de Zwarte Pieten op het Sinterklaas-journaal. Deze zijn niet alleen meer ‘traditioneel zwart’, maar ook gekleurd geschminkt als tijgers en vlinders. De PVV heeft altijd gevonden dat Zwarte Piet moet blijven.

Kritiek van PVV

Daarnaast heeft de partij vaker moties ingediend tegen het handelen van de Nederlandse publieke omroep. Bosma stelde in september nog Kamervragen over de plannen van NPO voor het najaar: de publieke omroep wilde ‘angst onder Nederlanders voor de Arabische wereld wegnemen’. Belachelijk, vond de PVV. ‘NPO wil reclame maken voor Arabische dictaturen.’

Maandag wordt een mediadebat gehouden in de Tweede Kamer, daags nadat staatssecretaris Sander Dekker (VVD) van Media, aankondigde de oneerlijke concurrentiepositie van de NPO aan te pakken.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

NPO in opspraak

Rijxman kwam de afgelopen weken in opspraak omdat de NPO onder meer tijdens de Amerikaanse verkiezingen partijdig zou zijn geweest. Na de verkiezingen beloofde Rijxman dat de NPO zou ‘leren van Trump’. In een artikel in de Volkskrant schreef de omroepbestuurder: ‘Het is onze taak om alle geluiden en visies in de samenleving serieus te nemen en te laten zien en horen.’

In het verkiezingsprogramma van de PVV belooft de partij ‘geen geld meer te geven’ aan de publieke omroep. Bosma gaf op Twitter al aan ‘zin te hebben’ in het mediadebat, nadat er flinke kritiek is geweest op de ‘vaste gasten’ van praatprogramma’s zoals De Wereld Draait Door en Pauw.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.