Politie liet bekende Syriëganger glippen ‘door telefoonstoring’

02 november 2016Leestijd: 2 minuten

Een Syriëganger die eerder al een keer probeerde om op jihadreis te gaan, wist ongemerkt op het vliegtuig naar Turkije (via Duitsland) te stappen.  De reden is nogal knullig: er was op dat moment een telefoonstoring bij de inlichtingendienst van de politie.

De 22-jarige Martin N. vertrok in februari richting Syrië, per vliegtuig via Duitsland naar Turkije, een gangbare route voor veel Syriëgangers. De man stond al gesignaleerd bij de politie, omdat hij eerder had geprobeerd de reis te maken, meldt het AD woensdag.

Geen contact met politie

Het blijkt nu dat de paspoortcontrole in Düsseldorf wel een hit opleverde, maar dat deze niet terechtkwam bij de Nederlandse autoriteiten. SIRENE, het bureau dat verantwoordelijk is voor het verwerken van dergelijke meldingen, kreeg de melding wel maar kon geen contact opnemen met de Inlichtingendienst van de Landelijke Eenheid van de politie en het team ContraTerrorisme, Extremisme en Radicalisering (CTER).

Er was op dat moment een ‘telefonische storing in de 088-nummers op een interne server van de politie,’ waardoor ‘contact op dat moment’ niet mogelijk was, schrijft minister van Justitie Ard van der Steur (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer.

Nederlandse antiterreurtreams lazen pas een volle dag later wat er was gebeurd in een e-mail, waarna er pas een officier van justitie werd ingelicht. Martin N. had het Europees grondgebied toen natuurlijk al lang en breed verlaten. Het duurde vervolgens nog tot mei (meer dan twee maanden, dus) voordat de Syriëganger werd gearresteerd door de Turkse politie.

Niet de eerste keer

Het is een pijnlijke blunder van justitie omdat eerder ook al bleek dat Ibrahim El Bakraoui, een van de aanslagplegers van de beruchte aanslagen in Brussel van maart dit jaar, door Turkije naar Nederland was uitgezet, zonder dat daarbij werd ingegrepen. Het feit dat El Bakraoui toen op weg was naar Nederland, stond op de radar van diensten in verschillende landen, maar voltrok zich desondanks onopgemerkt. Het was tekenend voor de gebrekkige internationale samenwerking met betrekking tot de opsporing van terreurverdachten.

Zo ook deze zaak. In het geval van Martin M. had de Syriëganger bovendien ook al een strafzaak aan zijn broek en had hij zijn paspoort ingeleverd toen hij alsnog op een vliegtuig naar Duitsland wist te stappen. Hij gebruikte zijn ID-kaart om toch te kunnen vliegen. Die was eerder niet ingetrokken vanwege de identificatieplicht die Nederland hanteert.

N. zat vanwege een eerdere reis naar Syrië al even vast, maar vanwege psychische problemen was hij overgeplaatst naar een Forensisch Psychiatrische Afdeling. Daar zat hij niet langer opgesloten.