Allochtonen aan een baan helpen: twijfels over nut ‘anoniem solliciteren’

03 november 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: ANP

De gemeente Den Haag wil het aantal allochtone Nederlanders dat werkt als ambtenaar verhogen door anoniem solliciteren in te voeren en voorrang te geven aan minderheden. Het is twijfelachtig of de plannen daadwerkelijk zullen helpen.

Den Haag deed eerder proeven met anoniem solliciteren, waarbij de naam, geboorteplaats en het geboorteland van de sollicitant onleesbaar worden gemaakt. Pas daarna ging de informatie naar de sollicitatiecommissie. De gemeente noemt de proef een ‘groot succes’ en breidt deze zelfs uit: ook de leeftijd van de sollicitant wordt in het vervolg weggewerkt.

Maar was het wel zo’n succes?
Maar tijdens de proefperiode nam de kans dat een sollicitant met migratie-achtergrond werd uitgenodigd op een gesprek amper toe: van 7,1 procent in 2015 naar 8 procent in 2016. Uiteindelijk werden wel flink meer allochtonen aangenomen door de gemeente, maar dat gebeurde pas na het eerste gesprek: op dat moment was het solliciteren natuurlijk niet meer anoniem.

Hoogleraar economie Robert Dur zegt tegen NOS dat verplicht anoniem solliciteren, een plan van de PvdA, vooralsnog onverantwoord is. ‘We moeten eerst meer leren over de effecten voordat wordt besloten om het als norm te maken.’ Uit recent Frans onderzoek bleek juist dat anoniem solliciteren de kans op een baan verkleinde voor minderheden, deels omdat positieve discriminatie niet meer mogelijk was, aldus Dur.

Eerder stelde de gemeente Amsterdam vast dat allochtone jongeren, die veel vaker werkloos zijn dan hun autochtone tegenhangers, vooral vaak ‘het gevoel’ hebben dat ze worden gediscrimineerd door werkgevers. In de praktijk blijkt dat niet de belangrijkste reden voor de hoge werkloosheid, maar komt naar voren dat allochtone jongeren relatief vaak een laag opleidingsniveau hebben, kampen met hoge schulden en vaker een strafblad hebben.

Voorkeursbeleid
Er is nog altijd veel werk te verzetten in Den Haag, geeft wethouder Rabin Baldeswingh (PvdA) toe. Meer dan de helft van de inwoners in de stad is allochtoon, maar dat geldt voor 12 procent van de ambtenaren. Door ook een voorkeursbeleid in te voeren, wil de gemeente Den Haag dat in de toekomst nog veel meer allochtone Nederlanders worden aangenomen.

Vanaf komend jaar krijgen Hagenaars met een migrantenafkomst voorrang, als autochtone kandidaten even geschikt blijken. Zo moet binnen afzienbare tijd zeker een op de drie ambtenaren allochtoon zijn.