Waarom Monasch linkse anti-immigratie partij begint

28 november 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: ANP

Kamerlid Jacques Monasch, die onlangs met veel kabaal uit de PvdA stapte, begint een eigen politieke partij. Die moet economisch links zijn, maar tegelijkertijd ‘rechtse’ thema’s als immigratie omarmen.

Monasch zal maandagmiddag de officiële presentatie verzorgen van zijn eigen partij, Nieuwe Wegen. Op Facebook zet hij al kort uiteen wat hij met zijn partij wil gaan doen. ‘Nederland is klaar met het wegkijken van links bij integratie- en immigratieproblemen; Nederland wil vaste banen in plaats van de losse baantjes en flexcontracten die rechts bepleit; Nederland is het discrimineren van hardwerkende nieuwkomers meer dan zat.’

Monasch voorstander van referenda
Monasch zegt grenzen te willen stellen aan immigratie, illegaliteit en ‘de inbreuk op onze normen en waarden’, waarmee hij zich positioneert aan de rechterkant van het politieke landschap. Op economisch vlak noemt hij zichzelf juist sociaal.

Ook verschilt de partij van Monasch van de concurrenten op links wat betreft referendabeleid. Het Kamerlid schrijft dat Nederlanders ‘genoeg hebben van het buitensluiten van de burger, zelfs na referenda, door de gevestigde politiek’. Hij was een van de enige PvdA-stemmen die premier Mark Rutte (VVD) wilde dwingen om snel actie te ondernemen na het Oekraïne-referendum eerder dit jaar.

Na ruzie binnen PvdA begint Monasch eigen partij
Het is geen grote verrassing dat Monasch een eigen partij sticht. Onlangs stapte hij uit de PvdA, nadat hij niet mee mocht doen aan de lijsttrekkerverkiezingen bij de sociaaldemocraten. De PvdA beloofde een open verkiezing te houden, maar vond toch reden om de kritische Monasch te weren.

Het Friese Kamerlid wilde fel de strijd aangaan met de huidige PvdA-voormannen Diederik Samsom en Lodewijk Asscher en eiste de mogelijkheid om het partijprogramma aan te passen. Daar ging de partij niet mee akkoord.

Met Nieuwe Wegen wil Monasch binnen korte tijd heel veel bereiken: zijn doelstelling bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 is om twintig zetels te behalen.