VVD ziet minimumleeftijd voor voltooid leven niet zitten

26 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
Vooral de christelijke partijen keren zich tegen het plan over voltooid leven - Foto: ANP

Regeringspartij VVD wil geen leeftijdsgrens instellen voor stervenshulp aan ouderen die vinden dat hun leven is voltooid. Een minimumleeftijd kan er volgens de partij aan bijdragen dat mensen op leeftijd ‘het gevoel krijgen dat ze er niet meer toe doen’.

En dat wil de VVD niet, zegt VVD-Kamerlid Arno Rutte woensdag tijdens een debat over de plannen over stervenshulp bij voltooid leven.

Nog geen leeftijdsgrens genoemd

Het kabinet denkt aan een wet waardoor ouderen die niet ziek zijn maar vinden dat het mooi geweest is, onder strikte voorwaarden hulp kunnen krijgen als ze hun leven willen beëindigen. Het zou een verruiming betekenen van de euthanasiewet.

In de huidige plannen is nog geen leeftijdsgrens genoemd. Wel hebben ministers Edith Schippers (VVD) van Volksgezondheid en Ard van der Steur (VVD) van Veiligheid en Justitie aan de Tweede Kamer geschreven dat het ‘voor de hand ligt om een nieuw systeem te beperken tot mensen die een bepaalde leeftijd hebben bereikt’. Anders zouden jonge mensen in theorie natuurlijk ook gebruik kunnen maken van de wet.

Christelijke partijen faliekant tegen stervenshulp

De christelijke partijen in de Kamer zijn sowieso fel tegen de plannen voor stervenshulp. ‘Huiveringwekkend,’ zei ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers eerder.

‘Ik wil mensen niet opgeven,’ voegt ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber daar tijdens het debat op woensdag aan toe. Volgens haar zullen ouderen zich geconfronteerd zien met de vraag of zij er gebruik van willen maken, als de overheid die mogelijkheid biedt. ‘Ze kunnen druk voelen vanuit de samenleving,’ aldus Dik-Faber.

Ook CDA is tegen het plan, en sluit zich aan bij de conclusie in het rapport van de commissie-Schnabel. De commissie van Paul Schnabel besloot eerder dat de huidige euthanasiewet niet hoeft worden aangepast om hulp bij zelfdoding om een niet-medische reden mogelijk te maken.

SGP is helemaal tegen de eventuele wet. De partij dreigt met het zware politieke wapen van een motie van afkeuring tegen de plannen. Het kabinet geeft op die manier ‘alle ruimte aan de keuze voor de dood,’ aldus SGP-leider Kees van der Staaij dinsdag. Het is net een pamflet van een euthanasievereniging, vindt de politicus.

Volgens Van der Staaij werkt het kabinet al aan het wetsvoorstel, maar de kans dat de wet er daadwerkelijk komt, is nihil. Het heeft nog maar een paar maanden om aan het voorstel te werken, en de regering wil politiek draagvlak, niet een kleine meerderheid in de Kamer. Het is dan ook eerder een lange termijnplan.