nederland

SGP overweegt motie van afkeuring om ‘drieste’ plannen voltooid leven

25 oktober 2016Leestijd: 2 minuten

De Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) overweegt een motie van afkeuring tegen kabinet vanwege het ‘voltooid leven’-voorstel dat in de maak zou zijn. Het kabinet geeft ‘alle ruimte aan de keuze voor de dood’, zegt partijleider Kees van der Staaij.

‘Dit is iets wat me echt raakt,’ zegt Van der Staaij tegen het Reformatorisch Dagblad. Daarom denkt hij aan een motie van afkeuring tegen het gehele kabinet. ‘Dat het kabinet met zulke vergaande, drieste plannen komt, die een kwetsbare groep in onze samenleving in een nog moeilijker positie brengen.’ Het is net een pamflet van een euthanasievereniging, vindt de politicus.

‘Huiveringwekkend’ plan

Begin oktober stuurden Edith Schippers, minister van Volksgezondheid, en Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, beiden VVD) een brief aan de Kamer met daarin de visie van het kabinet over het ‘voltooide leven’. Zeker onder religieuze partijen ontstond ophef, omdat ouderen die gezond zijn, alsnog hulp bij zelfverkozen dood zouden kunnen krijgen.

De in 2002 aangenomen Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding bepaalt dat een arts niet strafbaar is als hij bij een geval van levensbeëindiging op verzoek of hulp bij zelfdoding aan een reeks zorgvuldigheidseisen voldoet. Het kabinet zou nu plannen hebben om dit ook ‘toe te laten’ bij ouderen die misschien relatief gezond zijn, maar een einde aan hun leven willen omdat het ‘voltooid’ is.

Schippers en Van der Steur gaven in de brief aan dat het vooral gaat om het verlenen van hulp aan mensen ‘die naar hun eigen oordeel geen levensperspectief meer hebben’.

De ChristenUnie en de SGP reageerden allebei geschokt op de plannen. ‘Huiveringwekkend,’ zei CU-leider Gert-Jan Segers. De SGP maakt zich vooral zorgen om mensen in de zorg die volgens de partij medeplichtig zullen worden aan de dood van medemensen die niet per se uitzichtloos lijden.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Politiek draagvlak

Volgens Van der Staaij werkt het kabinet al aan het wetsvoorstel, maar de kans dat de wet er daadwerkelijk komt, is nihil. Het heeft nog maar een paar maanden om aan het voorstel te werken, en de regering wil politiek draagvlak, niet een kleine meerderheid in de Kamer. Het is dan ook eerder een lange termijnplan.

‘Laten we nu niet in naam van barmhartigheid alle ruimte gaan geven aan een keuze voor de dood. Begin liever met deze ouderen nabij te zijn, te luisteren naar hun verhaal,’ zegt Van der Staaij. ‘We moeten deze ménsen niet uit de wereld helpen, maar hun problemen verhelpen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.