Deze Nederlander is de beste ‘bajesbaas’ van de wereld

27 oktober 2016Leestijd: 1 minuut
Het Justitieel Complex Zaanstad - bron:DJI/ANP

Hoofddirecteur Peter Hennephof (1959) van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) is woensdagavond in de Roemeense hoofdstad Boekarest op een internationale conferentie door zijn collega’s uitgeroepen tot beste ‘bajesbaas’ van de wereld. Hij ontving de Head of Service Award 2016 van de International Corrections and Prisons Association (ICPA).

De topambtenaar kreeg lof toegezwaaid voor de manier waarop hij ondanks de forse bezuinigingen en sluiting van gevangenissen oog hield voor innovatie.

Technische hoogstandjes

Zo zit de nieuwe megabajes in Zaanstad vol nieuwe snufjes. Gedetineerden kunnen via de computer zelf hun bezoek en inkopen in de bajeswinkel regelen. Ook beschikken ze over een telefoon in hun cel en kunnen ze zich met een speciale pas redelijk vrij door het gebouw bewegen naar bijvoorbeeld de arbeidsruimte.

Volgens het ICPA zette Hennephof zich ondanks de financiële druk extra in om het leed voor het personeel zo veel mogelijk te verzachten. Bewaarders die vanwege de sluiting van onder meer de Bijlmerbajes in Amsterdam en de Koepelgevangenis in Haarlem niet meekonden naar Zaanstad, hebben onder meer werk gekregen in de beveiliging op Schiphol.

Hennephof is sinds 2011 de hoogste baas van DJI. Eerder was hij plaatsvervangend secretaris-generaal op het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.