Walen wijzen CETA weer af, maar Tusk houdt hoop: ‘Er is nog tijd’

24 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
Charles Michel en de minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders vertellen het publiek tijdens een persconferentie dat de CETA-onderhandelingen mislukt zijn - Foto: AFP

Het is de Belgische premier Charles Michel niet gelukt om de regering van Wallonië ervan te overtuigen om toch akkoord te gaan met CETA, het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Canada. EU-kopstuk Donald Tusk wil de Walen nog meer tijd geven.

De voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, kreeg van de Europese Commissie een deadline om het akkoord voor maandavond te regelen. Dit bleek onhaalbaar, na overleg tussen de verschillende Belgische overheden. De leiders van Wallonië houden voet bij stuk: ze gaan niet akkoord met CETA.

Positie onveranderd

‘Onze positie is niet veranderd,’ aldus de Waalse premier Paul Magnette. Het zou betekenen dat de top die voor donderdag gepland stond met de Canadese premier Justin Trudeau niet doorgaat. ‘We kunnen CETA nu niet ondertekenen’ aldus Michel. Maar onverwachts kondigde de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, even later aan ‘er nog tijd is’ voor de partijen om tot een overeenkomst te komen. ‘Een top met Canada is nog altijd mogelijk’, tweette hij.

27 van de 28 lidstaten zijn al akkoord met het Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA), het vrijehandelsverdrag tussen Canada en de EU. Afgelopen vrijdag schokte Wallonië de betrokken partijen, door zich vast te houden aan het verzet tegen het verdrag. Uiteindelijk klapten de onderhandelingen, en verliet de Canadese minister van Handel Christina Freeland bijna in tranen de zaal. ‘De EU is blijkbaar niet in staan om internationale akkoorden te sluiten,’ was haar conclusie.

Juncker is geïrriteerd

Voorzitter van de Commissie, Jean-Claude Juncker, reageerde eerder al geïrriteerd op het verzet van Wallonië. ‘Wij hebben alles gedaan om ze in hun wensen tegemoet te komen,’ zei hij vorige week. ‘Het is nu aan België en zijn instanties om zich te buigen over wat er op tafel ligt’. Voor de Walen is het nog niet goed genoeg.

De deelstaat zei eerder al zich niet onder druk te laten zetten. De Walen vrezen onder meer dat ‘agressieve’ Amerikaanse bedrijven vanuit Canada profiteren van CETA. Daarnaast vinden ze dat de Waalse landbouw bedreigd wordt door het akkoord, en zouden niet alle afspraken in de tekst bindend genoeg zijn.

Uiteindelijk besloot ook EP-voorzitter Martin Schulz zich met de kwestie te bemoeien, en zei met Magnette te gaan praten. Overigens zei Juncker eerder al dat CETA gewoon op tafel blijft liggen, ook wanneer de top van donderdag niet doorgaat. Ook Michel gaf aan open te staan voor verdere onderhandelingen.