Loodst Schulz CETA erdoor bij Wallonië? Waarschijnlijk niet

24 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
De Waalse premier Magnette is inmiddels tot boegbeeld van de anti-CETA-activisten verworden - Foto: ANP

Jammer voor Martin Schulz, maar het lijkt er niet op dat de regering van Wallonië maandag nog terugkomt op het eerdere ‘nee’ tegen het vrijehandelsakkoord CETA. Voorzitter van het Waalse parlement André Antoine zegt dat er veel concessies zijn gedaan, maar dat het nog altijd niet genoeg is.

De deadline die de Europese Unie eerder gaf kan onmogelijk worden gehaald, zegt Antoine tegen de Belgische zender RTL. ‘Er zijn veel toegevingen gedaan, maar het is niet voldoende’.

EU en Canada willen maandagavond antwoord

27 van de 28 lidstaten zijn al akkoord met het Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA), het vrijehandelsverdrag tussen Canada en de EU. Afgelopen vrijdag schokte Wallonië de betrokken partijen, door zich vast te houden aan het verzet tegen het verdrag. Uiteindelijk klapten de onderhandelingen, en verliet de Canadese minister van Handel Christina Freeland bijna in tranen de zaal. ‘De EU is blijkbaar niet in staan om internationale akkoorden te sluiten,’ was haar conclusie.

Europa en Canada zijn klaar met de recalcitrantie van de Walen en willen maandagavond van de Belgische premier Charles Michel weten of zijn land akkoord gaat of niet. Als er geen garanties komen, dan wordt de top van aanstaande donderdag afgelast. Zaterdag bemoeide ook de voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz zich ermee en zei zelf in gesprek te gaan met de Waalse premier Paul Magnette.

Michel zit in een spagaat omdat hij het verdrag wel wil goedkeuren, maar de regering van de Waalse Magnette blijft dwarsliggen.

De Walen vrezen onder meer dat ‘agressieve’ Amerikaanse bedrijven vanuit Canada profiteren van CETA. Daarnaast vinden ze dat de Waalse landbouw bedreigd wordt door het akkoord, en zouden niet alle afspraken in de tekst bindend genoeg zijn.

Michel spreekt maandagmiddag met Magnette over CETA. Maar vooralsnog lijkt het er niet op dat hij overtuigd zal worden.

Nederland was al akkoord

De Nederlandse Tweede Kamer is overigens al akkoord gegaan met het verdrag, dat vaak ‘het kleine zusje’ van TTIP wordt genoemd. De coalitiepartijen kregen steun van D66 en het CDA, ondanks het verzet van SP, PVV, ChristenUnie, GroenLinks en SGP.

Het kabinet onderstreept vooral het feit dat 99 procent van de importtarieven worden geschrapt tussen Canada en de EU. De EU en Wallonië hebben Brussel tot maandagavond om over CETA te onderhandelen. Op donderdag staat een speciale top gepland waar het akkoord moet worden ondertekend, maar bij continu verzet van de Walen gaat dat niet door.