nederland

Twee agenten vervolgd: 4 vragen over dood Mitch Henriquez

19 september 2016Leestijd: 2 minuten

Twee politieagenten worden strafrechtelijk vervolgd voor hun aandeel bij de dodelijke afloop van de arrestatie van Mitch Henriquez. De dood van de man in Den Haag in juni vorig jaar zette de Schilderswijk in vuur en vlam.

De drie andere agenten die bij de aanhouding waren betrokken, gaan vrijuit, blijkt uit een verklaring van het Openbaar Ministerie (OM). De reden is dat zijn geen geweld zouden hebben gebruikt. Wat zij deden om Henriquez in de boeien te slaan, was wettelijk toegestaan.

Bij het begin van het onderzoek naar de zaak waren alle vijf de betrokken agenten als verdachten aangemerkt. Hoe zat het ook alweer? Vier vragen over een arrestatie die fataal afliep.

Wat gebeurde er op zaterdagavond 27 juni 2015?

De Arubaanse Mitch Henriquez (42) bezocht op de bewuste avond een muziekfestival in het Haagse Zuiderpark. Uit onderzoek is gebleken dat Henriquez de openbare orde verstoorde, en daarom terecht werd aangehouden. Hij zou hebben geroepen een wapen bij zich te dragen, iets dat niet het geval bleek. Maar toen ging het mis. De Arubaan verzette zich, werd tegen de grond gedrukt – op dusdanige wijze dat hij een ernstig zuurstoftekort kreeg. De volgende dag overleed Henriquez in het ziekenhuis.

Hoe kwam Henriquez precies aan zijn einde?

Op basis van onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut concludeert het OM dat Henriquez overleed door verstikking, waarschijnlijk veroorzaakt door geweld op zijn hals. Ook geweld op zijn neus en het gebruik van pepperspray heeft mogelijk een rol gespeeld.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Wat hebben de agenten fout gedaan?

Drie zijn in elk geval niet over de schreef gegaan. Maar een van de agenten gebruikte de omstreden nekklem, terwijl de andere Henriquez op zijn neus sloeg. Bij die actie hebben zij zich niet gehouden aan de eisen waaraan de politie moet voldoen. Dat is althans de conclusie die Justitie trekt. Henriquez vormde niet zo’n gevaar dat het gebruikte geweld was geoorloofd. Hem overmeesteren had ook op een andere manier gekund, aldus het OM. Het is niet waarschijnlijk dat de agenten uit waren op de dood van Henriquez. Daarom is er sprake van mishandeling met de dood tot gevolg.

En daarna leidde de fatale aanhouding tot grote onrust?

Inderdaad. Een groep jongeren – zo’n honderd in aantal – trok boos naar een politiebureau in de Haagse Schilderswijk om ‘verhaal te halen’ over de dood van Henriquez. De sfeer werd al snel grimmiger en de ME moest ingrijpen. Er volgden een paar onrustige nachten. Later werden er ook antisemitische leuzen geroepen, en kwam burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) onder vuur te liggen. Begin juli werd de rust hersteld.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.