PvdA wil meer begrip voor positie van Turks-Nederlandse politici

25 september 2016Leestijd: 2 minuten
Spekman tijdens een ledenraad in juni dit jaar. Foto: ANP

PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman heeft opgeroepen tot meer begrip voor de lastige situatie waarin Turks-Nederlandse politici zich bevinden, na de mislukte staatsgreep in Turkije. Een heksenjacht moet worden voorkomen, aldus Spekman.

Tijdens een ledenraad in Eindhoven sprak Spekman uitvoerig over de gebeurtenissen in Turkije en de nasleep in Nederland. Zijn partij wil ‘niet meedoen aan een heksenjacht’ tegen Nederlandse politici van Turkse komaf, zei hij.

Turken lopen over de Erasmusbrug van het Wilhelminaplein naar het Willemsplein om hun steun te betuigen aan de turkse regering nav van de staatsgreep. Foto: Frank de RooEmoties na Turkse coup: hoe Nederlands is Turks Nederland?

Het beeld van hoe die politici zouden moeten reageren op vragen over Turkije is ‘te zwart-wit’, vervolgde Spekman. Zo zei hij het goed te begrijpen dat politici Erdogan liever niet in het openbaar bekritiseren, uit angst voor represailles uit Turkije. ‘Ik zie de dilemma’s en ik zie de druk. Als mijn ouders er zouden wonen, zou ik er ook angstig voor zijn.’

PvdA-politicus mag geen lid zijn van AK-partij
Spekman zette tijdens de ledenvergadering wel een aantal regels uiteen waaraan alle PvdA’ers zich moeten houden. Zo moet iedereen opkomen voor de democratische rechtstaat en is het niet toegestaan om lid te zijn van Erdogans AK-partij.

Maar, ‘over op wie je stemt, gaan wij niet. Dat is ook bijna niet te controleren,’ aldus Spekman. Erdogans partij is onder Nederlandse Turken zeer populair: bij de afgelopen verkiezingen kreeg de AK-partij president 69 procent van de stemmen uitgebracht in Nederland.

Turks-Nederlands Statenlid zei dat martelingen ‘kunnen gebeuren’
Onlangs stapten twee PvdA-raadsleden in Kapelle op, nadat Statenlid Bayram Erbisim begrip toonde voor de zuiveringen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Zo zei hij geen voorstander te zijn van de martelingen, maar dat ‘het kan gebeuren’. Het partijbestuur greep volgens de twee raadsleden niet in, die daarop uit de partij stapten.

In een brief aan de leden legt Anita Pijpelink, de voorzitter van de PvdA-Statenfractie Zeeland, uit dat werd besloten Erbisim te beschermen, nadat hij achter de schermen zijn toewijding aan de democratische rechtstaat had benadrukt. Wel reageerde een aantal collega’s met ‘boosheid over de ongelooflijke naïviteit van zijn actie.’ Volgens Spekman zijn er geen vergelijkbare spanningen in andere PvdA-fracties in het land.