PvdA en GroenLinks willen asielregels kindmigranten versoepelen

19 september 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: AFP

Als het aan de Partij van de Arbeid (PvdA) en GroenLinks ligt, moeten de asielregels voor kinderen worden versoepeld en moet de procedure voor kindmigranten anders lopen dan voor volwassenen. De partijen hopen op een linkse samenwerking in de Kamer.

2016-02-14 00:00:00 VINOJUG - Vluchtelingen die net over de grens van Macedonie en Griekenland zijn gekomen stappen op een trein naar Servie bij het doorgangskamp in Vinojug. ANP BART MAATJaarlijks komen tientallen kindbruiden naar Nederland. Deze meisjes zijn extra kwetsbaar voor seksueel misbruik en uitbuiting.

Volgens PvdA en GroenLinks is de situatie in het thuisland voor minderjarige migranten heel anders dan voor volwassenen. In de Volkskrant zeggen de partijen dat ‘kinderen zelfstandige asielmotieven kunnen hebben, zoals hun gezondheid, geestelijke ontwikkeling of het risico op besnijdenis’.

Waarschijnlijk meer verblijfsvergunningen

Daarom moet de rechter niet alleen naar het land van herkomst kijken, maar ook of de situatie daar net zo veilig is voor minderjarige migranten. ‘Het belang van het kind staat voorop,’ aldus Linda Voortman van GroenLinks. De kans dat er meer verblijfsvergunningen worden verstrekt als het wetsvoorstel van GroenLinks en PvdA wordt aangenomen, is wel aanwezig.

Het nieuwe initiatief versterkt de samenwerking tussen de linkse partijen. PvdA en GroenLinks hopen op steun van andere linkse partijen zoals D66 en SP. Het is voor PvdA-leider Diederik Samsom tevens een kans het op te nemen voor kindmigranten en een paar maanden voor de verkiezingen de linkse initiatieven van zijn partij te benadrukken.

Veel Afghaanse kindmigranten

2016-03-03 10:24:19 epa05192542 Afghan refugees rest on a pier in the port of Piraeus where they stayed the past days, in Piraeus, Greece, 03 March 2016. Migration restrictions along the so-called Balkan route, the main path for migrants and refugees from Middle East to EU countries, have trapped thousands of them in Greece causing a humanitarian crisis. EPA/ORESTIS PANAGIOTOUHopen op versneld asielproces: Afghanen stuurden massaal kinderen naar EU

Veel kindmigranten zijn kwetsbaar in Nederland, en in heel Europa verdwijnen massaal kinderen en komen ook piepjonge meisjes binnen die zijn getrouwd met een volwassen man. Een groot deel van de minderjarige migranten komt alleen naar Europa, maar het blijkt dat veel kinderen ook door hun ouders worden gestuurd. Volgens een rapport van de Europese Unie (EU) stuurden vooral Afghaanse families kinderen naar Europa, in de hoop op een versnelde asielprocedure.

In 2015 meldden bijna 100.000 jonge asielzoekers zich zonder vader of moeder in een EU-lidstaat, vier keer zoveel als het jaar ervoor. De helft van de minderjarige migranten kwam uit Afghanistan, schrijft het Europese kantoor voor Asielzaken (EASO) in het jaarverslag. De meeste kinderen zonder begeleiding vroegen asiel aan in Hongarije, Zweden, Duitsland en Oostenrijk.