‘Reljongeren Maassluis zijn geen kliertjes, maar criminelen’

26 september 2016Leestijd: 2 minuten
Onrust in Maassluis, burgemeester Edo Haan staat voor ingegooide ruit Foto: ANP

De burgemeester van Maassluis heeft forse maatregelen getroffen nadat reljeugd afgelopen weekend onrust veroorzaakte in de stad. Een noodbevel werd afgekondigd, er zijn camera’s geïnstalleerd en de lokale moskee heeft een buurtwacht opgericht. De initiatieven lijken vruchten af te werpen: de rust is teruggekeerd in Maassluis.

Het gaat om een groep reljongeren, voornamelijk van Marokkaanse afkomst, die bewoners bedreigde en intimideerde. Vooral in de Burgemeesterswijk werden mensen lastiggevallen en werden vernielingen aangebracht.

Boos op berichtgeving over Marokkaanse jongeren

Zo werden ramen ingegooid en auto’s beschadigd. Een auto van de lokale omroep Omroep West werd vernield en de omroep ontving een aantal dreigmails. De omroep werd verweten dat het de hangjongeren had geïdentificeerd als Marokkanen. In de e-mails werden vernielingen al geïmpliceerd.

2016-09-25 13:24:02 MAASSLUIS - Burgemeester Edo Haan praat met een bewoner in het Burgemeestersplantsoen. De gemeente Maassluis heeft maatregelen genomen om nieuwe onrust in het Burgemeestersplantsoen en Vrijheidspark te voorkomen. De burgemeester heeft een zogeheten noodbevel afgekondigd. ANP KOEN VAN WEELWaarom bewoners Maassluis zelf in actie komen tegen reljeugd 

Bezorgde bewoners, die klagen dat de gemeente en de politie niets aan de problematiek doet, gingen zaterdag de straat op. Via Whatsapp spraken ze af om de hangjongeren zelf aan te pakken. Een confrontatie dreigde, totdat de politie ingreep. Ook de lokale moskee besloot een buurtwacht in het leven te roepen.

‘Geen kliertjes, maar criminelen’

‘Racisten, jullie tijd komt nog wel! Niet van mij hoor, ik ben te oud. De jongens zijn de nieuwe soldaten,’ aldus een brievenschrijver die boos was op de berichtgeving van Omroep West. ‘Ik hoop dat jullie hoofdkantoor het volgende doelwit wordt,’ schrijft een andere kijker.

Op zondagavond was het weer rustig in Maassluis. Vooral het noodbevel heeft geholpen, volgens de burgemeester. Dit werd zaterdag afgekondigd en zou ervoor moeten zorgen dat de politie sneller ter plaatse zou kunnen zijn. ‘Mensen konden worden weggestuurd uit de hofjes die werden geteisterd, zonder dat ze iets specifiek fout hebben gedaan, en dat bleek te helpen,’ aldus burgemeester Edo Haan (PvdA) tegen RTV Rijnmond.

In eerste instantie leek de burgemeester de situatie te bagatelliseren, maar hij gaf uiteindelijk toe: ‘Het is meer dan klieren, het is gewoon crimineel gedrag.’