Turkije wil naar ‘elke hoek van de wereld’ gratis korans sturen

05 november 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Turkije geeft een drukkerij in Ankara de opdracht om ’24 uur per dag’ korans af te drukken. Moslims van over de hele wereld kunnen gratis korans ontvangen van Diyanet, het Turkse Directoraat van Godsdienstzaken.

Dat zegt Mehmet Gormez, de hoogste islamitische geestelijke in Turkije, schrijft Hurriyet donderdag. Het is de bedoeling dat de korans verzonden worden naar moslims in andere landen die daar behoefte aan hebben.

Broeders

‘We zullen kopieën van de Koran sturen naar onze moslimbroeders in andere landen,’ zei hij tijdens een lezing over ‘fouten bij koraninterpretatie’. Diyanet zal volgens hem de boeken naar ‘alle hoeken van de wereld’ transporteren. Ook wil Gormez dat de koran uiteindelijk in elke bestaande taal vertaald wordt.

Gormez zegt dat Diyanet een vertaalbureau heeft geopend om de koran te vertalen. Het bureau heeft de koran in de laatste twee jaar als in 16 verschillende talen vertaald. ‘Maar er zijn meer dan 16 talen in de wereld,’ voegt Gormez eraan toe.

Moskeemanagement

Diyanet is het Directoraat van Godsdienstzaken dat onder de Turkse premier Ahmet Davutoglu valt. De organisatie moet de officiële Turkse versie van de islam uitdragen. Diyanet werd in 1924 opgericht en is verantwoordelijk voor het management van moskeeën en religieuze scholen, en werd oorspronkelijk opgezet om de seculiere staat in Turkije te bewaken.

Sinds de AK-partij van Recep Tayyip Erdogan aan de macht kwam in 2002, heeft de organisatie echter meer bevoegdheden gekregen en wordt er veel geïnvesteerd in het ‘promoten van conservatieve waarden’ en de promotie van de Turkse islam in het buitenland, schrijft het blad Foreign Policy.

Onder die pr vallen onder meer een tv- en YouTube-kanaal, een Facebook-pagina, enkele Twitter-accounts, en een islamitische ‘lifestyle-hotline’. Sinds de oprichting bijna een eeuw geleden, heeft de organisatie al 1150 edities van de koran uitgegeven. Diyanet heeft een budget van een kleine 1 miljard euro per jaar.

De Nederlandse tak van Diyanet, de islamitische Stichting Nederland (ISN), lag vorig jaar onder vuur. Vicepremier en minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken wilde deze en andere islamitische belangenclubs gaan monitoren, omdat er twijfels bestonden over de rol van deze verenigingen bij de integratie van Turken in Nederland.