Holleeder in hoger beroep tegen 18 miljoen: 4 vragen

18 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Holleeder

Crimineel Willem Holleeder gaat in hoger beroep nadat de rechter hem beval 18 miljoen terug te betalen aan Nederland. Dit schreef Elsevier over de kwestie op 5 juli 2016.

Willem Holleeder moet bijna 18 miljoen terugbetalen aan de Nederlandse staat. De crimineel zou het geld uit criminele activiteiten hebben verkregen.

Dat heeft de rechtbank in Haarlem dinsdag besloten. Wel krijgt hij een beetje korting. Hoe zit dit? Waar komt dit geld vandaan? Elsevier zet vier vragen en antwoorden onder elkaar.

Om hoeveel geld gaat het precies, en hoe kwam Holleeder hieraan?

Het gaat om exact te zijn om 17.957.932,47 euro. Holleeder zou dit geld hebben verdiend met het afpersen van de in 2004 geliquideerde vastgoedmagnaat Willem Endstra. Vanwege dit strafbare feit werd de crimineel al tot negen jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Is de zaak daarmee ten einde voor Holleeder?

Nee, zeker niet. De afpersingszaak is weliswaar afgerond, maar de Amsterdamse crimineel zit nog altijd vast op verdenking van betrokkenheid bij diverse moorden, onder meer op Endstra. Deze vastgoedmagnaat had voor zijn dood contact met Holleeder, en stond bekend als ‘bankier van de onderwereld’.

Volgens het Openbaar Ministerie gaf Holleeder tevens (mede) opdracht voor de liquidaties van Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006). Verder zou hij een criminele organisatie hebben gevormd met onder anderen Dino Soerel, één van de hoofdverdachten in het liquidatieproces Passage.

Komt deze vordering uit de lucht vallen?

Nee. In 2012 oordeelde de rechtbank al dat Holleeder bijna 18 miljoen aan afgeperst geld aan de Staat moest betalen. De advocaten van de ‘topcrimineel’ dienden daarop een wrakingsverzoek in tegen een van de rechters, omdat die zich in de media openlijk had uitgelaten over de strafzaak tegen de misdadiger.

De wrakingskamer wees het verzoek af, maar het hof vond toch dat de schijn van partijdigheid niet kon worden uitgesloten en verwees de zaak naar een ander team rechters. Die hebben zich het afgelopen jaar opnieuw over de ontnemingszaak gebogen. Maar het vonnis blijft onveranderd.

Hoe zit het met die korting?

Omdat sinds de vorige uitspraak zoveel tijd is verstreken, heeft de rechtbank de ontnemingsvordering wat verzacht. Maar de korting is niet erg groot op een bedrag van bijna 18 miljoen: slechts 5.000. euro.