Rutte wil Oekraïne-verdrag intact houden, met aparte verklaring

28 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Rutte en Porosjenko schudden elkaar de hand tijdens de Nuclear Security Summit in Washington - Foto: ANP

Premier Mark Rutte (VVD) zou achter de schermen hebben gezegd het EU-associatieakkoord met Oekraïne best te willen ondertekenen, als een Europese verklaring wordt gemaakt waarin een aantal van de Nederlandse bezwaren wordt erkend.

Rutte sprak dinsdagavond met Europese leiders in Brussel kortstondig over de uitkomst van het Nederlandse referendum over Oekraïne, waarbij de kiezers het associatieverdrag met het Oost-Europese land wegstemden. Rutte had na de uitslag in april aan de Tweede Kamer beloofd de zaak aan te zullen kaarten na het Britse EU-referendum.

Uit een vertrouwelijk verslag van de vergadering, dat in handen is van De Volkskrant, blijkt dat Rutte de tekst van het associatieverdrag ongewijzigd wil laten. In dat geval hoeft het verdrag, dat grotendeels al is ingevoerd, niet opnieuw langs alle EU-lidstaten.

Zorgen
Maar, zei Rutte tijdens de vergadering van de Europese Raad, er moet wel iets worden gedaan met de zorgen van de 61 procent van de Nederlandse kiezers die het verdrag wegstemden. Om de Tweede Kamer ‘aan boord te krijgen’ is een ‘echte oplossing’ nodig, aldus Rutte.

Hij ziet een ‘wettelijk bindende’ verklaring voor zich, die apart van het verdrag wordt opgesteld. Daarin moeten de zorgen van de Nederlandse kiezer worden besproken. Volgens de premier gaat het vooral om drie zaken: het idee dat het akkoord een stap is richting EU-lidmaatschap voor Oekraïne, de weerzin tegen financiële steun aan het land, en de angst dat de EU belooft Oekraïne militair te zullen verdedigen.

Haast bij
Ondanks dat zo’n verklaring voor sommige landen wellicht ‘moeilijk te verteren’ zal zijn, vertelde Rutte dat zijn ‘handen zijn gebonden’. Er moet wel haast worden gemaakt met het plan, voegde hij toe.

De Rijksvoorlichtingsdienst ontkent de berichten dat Rutte heeft voorgesteld het associatieverdrag te ondertekenen. EU-president Donald Tusk en de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker zullen de komende tijd in overleg gaan met de Nederlandse regering over het vraagstuk.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."