‘Door falen bouwbedrijf was kraanongeluk Alphen onvermijdelijk’

29 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Door het kraanongeluk moesten tientallen mensen (tijdelijk) hun woning verlaten Foto: ANP

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft in een vernietigend rapport flink uitgehaald naar de bouwbedrijven die betrokken waren bij het kraaongeluk in Alphen aan den Rijn vorig jaar. In augustus mondde een ongeluk met twee bouwkranen uit tot een enorme ravage, waarbij geen gewonden zijn gevallen.

‘De uitvoerende bedrijven hebben de risico’s en de complexiteit van het hijsen van het brugdeel onderschat,’ aldus de OVV. ‘Door de lage stabiliteit van de opstelling was het omvallen van de kranen onvermijdelijk.’

Amateuristisch

Daags na het ongeluk gaven kraanexperts aan dat de werknemers van de bouwbedrijven ‘amateuristisch te werk zijn gegaan’. Vier panden werden door het ongeluk verwoest en de schade aan gebouwen naast de Oude Rijn was enorm.

De hijsopstelling van de kranen was niet stabiel genoeg. Zelfs als de geplande werkzaamheden ‘vlekkeloos waren uitgevoerd’ was er waarschijnlijk nog sprake geweest van een ongeluk. De bouwbedrijven hebben flink wat steken laten vallen volgens de OVV: er was in het plan geen rekening gehouden met externe factoren en de hijskranen konden het effect van eventueel afwijkende omstandigheden niet opvangen omdat ze waren ingezet tot maximale capaciteit.

Blind vertrouwen

‘De partijen vertrouwden blind op elkaars kennis en ervaring en leunden op de verantwoordelijkheid van de ander. Zowel de staalbouwer als het bouwbedrijf lieten zo gebeuren dat er met een onveilige hijsopstelling werd gewerkt.’

Het ongeluk had plaats tijdens de werkzaamheden aan de Julianabrug over de Oude Rijn. De hijskranen zouden een brugdeel hijsen, maar daar ging het faliekant mis. Wekenland werd de Oude Rijn geblokkeerd en tientallen mensen moesten tijdelijk uit hun woning.