Aanrandende asielzoeker uitzetten gaat niet zomaar

15 april 2016Leestijd: 2 minuten
Asielzoekers bij Ter Apel. Foto: ANP

Na een zaak waarbij een asielzoeker een groepje jonge vrouwen aanrandde, wil een meerderheid van de Tweede Kamer dat asielzoekers die een zedendelict plegen, het land worden uit gezet. In de praktijk is dat lastig.

In elk geval VVD, PvdA, CDA en PVV zeggen een wetswijziging te steunen, waardoor asielzoekers weggestuurd kunnen worden als ze worden veroordeeld voor een zedendelict. Dat meldt De Telegraaf vrijdag. Momenteel raken asielzoekers hun status pas kwijt als ze na een criminele daad worden veroordeeld tot een onvoorwaardelijke celstraf van minimaal zes maanden.

Betasten
Die regel raakte in opspraak na een zedendelict in Almere september vorig jaar. Twee mannen uit Eritrea, 19 en 20 jaar, zouden tijdens een avond uit in de stad drie jonge vrouwen hebben ingesloten in een steeg, waarna ze één meisje van achteren op de rug sprongen en hun borsten en billen betastten.

Een van de mannen werd deze week veroordeeld tot een taakstraf en een gedragscursus, niet genoeg om hem zijn asielstatus te ontnemen. De gemeente Almere noemde het in september 2015 ‘niet relevant’ wat voor achtergrond de verdachten hadden, de rechter ging daarin mee. Dat de aanrander een taakstraf van 60 uur kreeg, zorgde voor felle reacties op social media.

College Almere bevestigt: asielzoekers betrokken bij aanranding

Lastig karwei
Ondanks dat ook de VVD het plan om criminele asielzoekers sneller uit te zetten steunt, gaf staatssecretaris van Asiel Klaas Dijkhoff (VVD) al aan dat Nederland niet zomaar de regels kan aanpassen.

Nederland kan weliswaar een criminele asielzoekers een verblijfsvergunning afpakken of weigeren, internationale verdragen verbieden het Nederland om asielzoekers terug te sturen als ze in hun land van herkomst gevaar lopen.

Eritrea is een van de landen waar asielzoekers bijvoorbeeld niet zomaar kunnen terugkeren. Ook zijn er landen die asielzoekers niet willen terugnemen. ‘Er zijn geen uitzonderingen mogelijk, dus ook niet als een vreemdeling een ernstig misdrijf heeft gepleegd’, aldus Dijkhoff. Als voorbeeld noemt de staatssecretaris asielzoekers die verdacht worden van oorlogsmisdaden. Zij leven vaak al tientallen jaren in Nederland, omdat terugsturen niet toegestaan is.