Asielzoekers krijgen cadeaus bij inburgeren, de overheid betaalt

30 mei 2016Leestijd: 2 minuten
Minister Bussemaker geeft gastcollege aan vluchtelingen. Foto: ANP

Er is een wildgroei aan bureaus die inburgeringscursussen aanbieden aan asielzoekers met een verblijfsvergunning. Ze lokken asielzoekers met dure cadeaus, en strijken daarna het lesgeld – betaald door de overheid – op.

Sinds 1 januari 2013 zijn asielzoekers zelf verantwoordelijk voor de voorbereiding op het verplichte inburgeringsexamen. Ze mogen daarvoor tot 10.000 euro lenen bij DUO, wat omgezet wordt in een gift als ze binnen drie jaar het examen halen.

Commercieel interessant
Door die regeling zijn statushouders een zeer interessante groep voor de onderwijsbranche, stelt Patricia Brunklaus van Vluchtelingenwerk Brabant maandag in het AD. Veel aanbieders lokken asielzoekers met cadeaus als laptops en tablets. Ook laten sommige commerciële bureaus alleen statushouders met een hoog opleidingsniveau toe, omdat zij sneller het examen kunnen halen.

Agens, sinds juli 2015 verder gegaan als Totaal inburgering, bood onder meer gratis tablets aan bij een cursus. 

‘Wij zien dat bij een aantal bedrijfjes niet de hulp bij inburgeren voorop staat,’ zegt Brunklaus. ‘Zo veel mogelijk mensen het liefst heel snel door het examen loodsen, daar gaat hem om. Snel geld verdienen.’

Geen controle
Begin 2015 waren er negentig taalscholen met het benodigde Blik op Werk-keurmerk. De afgelopen tijd is dat sterk toegenomen. Eind april waren er al 144 bedrijven, die erop azen om de beschikbare DUO-leningen voor asielzoekers op te strijken.

Er is vrijwel geen controle op de branche: de enige restrictie van DUO is dat het lesgeld niet in één keer wordt uitbetaald aan de onderwijsinstelling, maar in delen van maximaal 1250 euro per keer.

Aan het gegeven onderwijs worden bovendien amper officiële eisen gesteld. Cursusgelden liggen ver uit elkaar en er zijn geen normen voor het aantal aanbevolen lesuren voor asielzoekers of voor de grootte van de klassen. In het voortgezet onderwijs is dat bijvoorbeeld wel zo.

‘Schrikbarend’: inburgeren wil niet zo lukken

Het inburgeren verloopt sinds de wetswijziging in 2013 erg stroef, gaf minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) afgelopen maand toe. Van de 53.000 nieuwkomers tussen 2013 en 2015 moeten nog 47.000 voldoen aan de inburgeringsplicht. De minister kondigde een onderzoek aan, ook naar de praktijken van de onderwijsaanbieders.