#Oekraïne

Duidelijk ‘Nee’: ‘Kabinet kan dit niet negeren’

06 april 2016Leestijd: 2 minuten

De overduidelijke afwijzing van het EU-verdrag met Oekraïne in het referendum woensdag moet politieke gevolgen hebben. Dat zeggen politieke kopstukken uit beide kampen in reactie op de eerste uitslagen.

Daaruit blijkt dat zo’n 64 procent van de kiezers tegen de ratificatie van het associatieakkoord is, 36 procent voor. De opkomst wordt geschat op 32 procent, net voldoende om de kiesdrempel van 30 procent te halen.

Kan niet worden genegeerd
Een grote meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat het resultaat van het referendum niet kan worden genegeerd. SP-leider Emile Roemer zei meteen na de exitpoll dat het kabinet de uitslag niet naast zich neer kan leggen. ‘Ik geloof niet dat ze het lef hebben om dit aan de kant te schuiven.’  Geert Wilders van de PVV noemt het resultaat op Twitter een ‘motie van wantrouwen van het volk tegen de elite uit Brussel en Den Haag’.

Even later reageerde Premier Mark Rutte (VVD) op de overtuigende overwinning van het ‘Nee-kamp’. ‘Dit verdrag kan nu niet zonder meer worden geratificeerd’, gaf Rutte toe. ‘Stap voor stap’ moet worden gekeken wat de reactie van de Nederlandse Tweede Kamer wordt. Ook PvdA-leider Diederik Samsom zei na de eerste uitslagen dat ‘recht moet worden gedaan aan de nee-stem’.

Het is de vraag wat Nederland precies kan klaarspelen in Brussel, want het verdrag – dat nauwere economische en politieke samenwerking beoogd – is al goedgekeurd door de 28 EU-lidstaten en Oekraïne en is zelfs al deels in werking gegaan.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Lees ook: Nederland stemt overtuigend nee, kiesdrempel lijkt gehaald

Tweederde kwam niet opdagen
Er is ook veel kritiek op het eerste raadgevende referendum, vooral omdat de opkomst veel lager was dan bijvoorbeeld bij het vorige EU-referendum over een Europese grondwet.

Kees van der Staaij van de SGP concludeert dat tweederde van de Nederlanders ‘eigenlijk geen boodschap hebben aan het referendum’. Gert-Jan Segers (ChristenUnie) zegt dat er ook geluisterd moet worden naar Nederlanders die ‘heel bewust’ niet zijn gaan stemmen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.