Vol stroomnet: overheid kende probleem al jaren, maar handelde er niet naar

12 september 2023Leestijd: 1 minuut
Foto: Peter Hilz/HH/ANP

Het netprobleem was te voorkomen, schrijven Nard Lodewijk en Marck Lauxtermann. Waar de samenleving steeds weer hoorde dat er moest worden vergroend, bleven de benodigde investeringen in het stroomnet uit.

De overheid kan nog zoveel praten over verduurzaming. Maar als de basisinfrastructuur van het energiesysteem niet op orde is, zijn de gestelde doelen onmogelijk te realiseren. Dat wordt pijnlijk duidelijk, nu bedrijven op sommige locaties geen aansluiting op het stroomnet kunnen krijgen en consumenten de door henzelf opgewekte stroom niet meer aan het stroomnet kunnen leveren.

Het netprobleem was te voorkomen, zo blijkt uit EW-onderzoek. Netbeheerders, de toezichthouder en de politiek wisten al jaren dat het stroomnet niet klaar was voor een groene toekomst. Maar terwijl de samenleving steeds weer hoorde dat er moest worden vergroend, bleven de benodigde investeringen in het stroomnet uit. Het bouwtempo werd niet ­opgevoerd, het netprobleem werd genegeerd.

Het is de taak van de netbeheerders om te ­zorgen dat het stroomnet op orde is. Toen zij ­tekortschoten, had de overheid moeten ingrijpen in de vorm van coördinatie en financiële steun. Dat ziet de overheid sinds een jaar wel in, maar inmiddels zijn de reparatiekosten voor het stroomnet flink opgelopen.

De problemen illustreren eens te meer dat langetermijndenken het in Den Haag vrijwel altijd aflegt tegen kortetermijnbelangen. Lastige onderwerpen worden genegeerd, zeker als er een prijskaartje aan hangt. Voor die houding betalen burgers en bedrijven de prijs.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."