Premium Lock Waarom stroomnet de groene ambities niet kan bijhouden

12 september 2023Leestijd: 9 minuten
Elektriciteitsmasten en kabels van het hoogspanningsnet. Dit deel van het stroomnet raakte als eerste overbelast. Foto: Venema Media/ANP

Het jarenlang verwaarloosde elektriciteitsnet kan de snelle verduurzaming niet aan. Is een oplossing nabij?

Nederland had decennialang een van de betrouwbaarste energienetten ter wereld. Dat er altijd stroom uit de stopcontacten kwam, was vanzelfsprekend. Maar die tijd is voorbij.

Nederland verduurzaamt in een dusdanig hoog tempo dat het stroomnet de groene ambities niet kan bijbenen. Het stroomnet zit op veel plaatsen in Nederland helemaal vol, en moet zo snel mogelijk worden verzwaard. Een immense technische en bestuurlijke opgave, zeggen experts.

‘Netbeheerders investeren 2 miljard euro per jaar. Vanaf 2025 wordt dat opgeschroefd naar 8 miljard euro per jaar. Tot 2030 investeren de netbeheerders gezamenlijk 40 miljard euro in het stroomnet,’ zegt Hans-Peter Oskam (39), directeur beleid en energietransitie bij Netbeheer Nederland.

‘Vóór 2030 moeten er 80.000 transformatorhuisjes in de straten worden geplaatst. Daarnaast zoeken we tot 2030 15.000 nieuwe collega’s. Nu werken er 20.000 mensen in de sector. Om de energietransitie tot een succes te maken, moet er in Nederland 100.000 kilometer kabel worden gelegd. Dat is twee keer de aarde rond.’

Het aanbod van elektriciteit wordt grilliger

Het is maar de vraag of dat lukt. Zo ja, dan is niet alles terug bij het oude. Nederland is gewend geraakt aan fossiele energie: stroom is goedkoop en altijd ruim beschikbaar geweest. Door de overstap op groene elektriciteit, wordt het aanbod van elektriciteit grilliger.

‘Zonne- en windenergie zijn volatiele energiebronnen,’ zegt Han Slootweg, directeur Asset Management bij netbeheerder Enexis en deeltijdhoogleraar Smart Grids aan de TU Eindhoven. ‘De zon moet schijnen en de wind moet waaien om energie op te wekken. Daardoor wordt het stroomnet een stuk complexer.’

In het verleden was de vraag naar elektriciteit bepalend voor de productie: met één druk op de knop konden kolen- en gascentrales desgevraagd meer elektriciteit leveren. Maar de opmars van zonne- en windenergie heeft geleid tot een structurele toename van duurzaam opgewekte elektriciteit.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw