Om bosbranden tegen te gaan, moet je de werkelijke oorzaken aanpakken

22 augustus 2023Leestijd: 1 minuut
Bosbranden in Griekenland. Foto: Achilleas Chiras/AP Photo

Klimaatverandering is een groot probleem, maar niet de oorzaak van alle ellende in de wereld. De bosbranden die momenteel woeden in grote delen van de wereld worden toegeschreven aan de opwarming van de aarde. Maar in veel gevallen is er sprake van nalatigheid of zelfs opzet, schrijft Bram Hahn.

De halve wereld lijkt deze zomer in vlammen op te gaan. Sinds april rijgen de beelden zich aaneen van bosbranden in Canada, op Rhodos, La Palma en Maui, en afgelopen week was het mis op Tenerife. Omdat in dezelfde periode het ene na het andere temperatuurrecord werd gebroken, lijkt de conclusie gerechtvaardigd dat de opwarming van de aarde de oorzaak is van de verwoestende vuurzeeën.

In sommige gevallen kan de snelle verspreiding van het vuur zijn aangejaagd door langdurige periodes van droogte en hitte. En die zouden op hun beurt mede het gevolg kunnen zijn van een veranderend klimaat. Maar dat wil nog niet zeggen dat klimaatverandering de oorzaak van de bosbranden is, zoals nu veel wordt beweerd. Branden beginnen vaak door nalatigheid of zelfs opzet. Op La Palma en Rhodos gaan de verdenkingen uit naar brandstichting en de branden op Maui zijn waarschijnlijk veroorzaakt door vonken van verouderde bovengrondse stroomkabels.

Klimaatverandering is een groot probleem, maar niet de oorzaak van alle ellende in de wereld.