Waarom Spanjaarden gefrustreerd zijn over overheidsoptreden tegen bosbranden

11 april 2023Leestijd: 2 minuten
Een grote rookpluim is te zien vanuit het dorpje Barracas. Brandlucht hangt overal. Foto: Richard Hogenkamp

Correspondent Richard Hogenkamp proeft de frustratie van Spanjaarden over gebrekkig overheidsoptreden tegen bosbranden.

Net als aan de horizon de rook van de eerste grote Spaanse bosbrand van dit jaar te zien is, komt een bericht binnen van het hotel in het plaatsje Caudiel: de boeking wordt geannuleerd. De toegangsweg naar het hotel is gesloten, alleen de brandweer mag die nog gebruiken.

Dan maar naar het nabijgelegen dorp Barracas. Daar aangekomen, verdringt een heel sterke brandlucht alle andere geuren. En dan te bedenken dat de windrichting de andere kant op is.

De lente is net begonnen, maar het is al kurkdroog

Barracas, een dorpje 40 kilometer ten noorden van Valencia met 179 inwoners, heeft een bakker, een wegrestaurant, drie outletwinkels en zijn eigen burgemeester. Burgemeester Antonio Salvador Corell (47) kijkt naar de donkergrijze rookpluim. Vorig jaar brandde bij Barracas 18 vierkante kilometer af. ‘Dat was in september, na een heel droge zomer,’ vertelt Corell. ‘Nu is de lente net begonnen, het heeft al maanden niet geregend en er is al 50 vierkante kilometer afgebrand.’ Dat is meer dan heel Vlieland.

De volgende ochtend mogen inwoners van Caudiel weer naar buiten. Ze moesten verplicht binnenblijven, met ramen en deuren dicht tegen de rook. Op het dorpsplein zegt Joaquina Adelantado ­Torres (56), blij te zijn dat ze weer naar buiten mag. ‘Twee grote branden binnen een jaar. Natuurlijk is het kurkdroog, maar onze natuur wordt ook niet goed onderhouden.’

Anderen in Caudiel zeggen hetzelfde. Hun bossen groeien dicht. Als er dan brand ontstaat, gaat het razendsnel. ‘Laat de overheid het bos onderhouden. We willen zelf ook wel kappen.’ Veel families wonen hier al generaties en zeggen precies te weten wat er moet gebeuren, maar een kapvergunning krijgen, is ingewikkeld.

Dan schalt uit de luidsprekers van het gemeentehuis weer een boodschap: ‘Vanwege de brand mag vandaag niemand arbeid in de natuur verrichten.’ Voorlopig wordt nog niet naar de dorpsbewoners geluisterd.