Premium Lock ‘17,5 miljard euro fossiele subsidie’ – trap er niet in!

24 mei 2023Leestijd: 4 minuten
PROTESTACTIE VAN EXTINCTION REBELLION. FOTO: TOBIAS KLEUVER/HH/ANP

Omdat Extinction Rebellion op snelwegen kalkt dat fossiele bedrijven 17,5 miljard euro subsidie krijgen, neemt iedereen voetstoots aan dat dit ook zo is. Maar het klopt niet. Het betreft een allegaartje van kortingen op heffingen. Verder is er sprake van kwantumkorting. Als ik voor een appel van 11 cent 1,10 euro betaal en u niet, dan krijgt u geen subsidie, maar word ik opgelicht, schrijft Simon Rozendaal.

Het opwekken van stroom kost een paar cent per kilowattuur. U en ik betalen tussen de 20 en 30 cent als het uit een stopcontact komt. Stroom gaat dus vijf tot tien maal ‘over de kop’, zoals het in de horeca wordt genoemd.

Een deel is verklaarbaar: na het opwekken moet stroom worden getransporteerd en daar moet voor worden betaald. Maar verder is het ordinaire belastingheffing. Nou ja, zolang de overheid doet waarvoor ze is bedoeld – kinderen opleiden, ons beschermen tegen idioten die 80 rijden in een winkelstraat met zebrapaden (bij mij om de hoek, de Nieuwe Binnenweg – burgemeester Aboutaleb, alstublieft, doe er nou eens wat aan!) – is belasting betalen een voorrecht.

Bedrijven als ASML, Philips, DSM en Shell hoeven niet alle heffingen en belastingen op gas en licht te betalen. Andere landen trekken ook aan deze multinationals, zoals we gezien hebben bij Shell, Unilever en RELX, en Nederland wil hen behouden. Zulke bedrijven nemen buitengewoon slimme mensen aan en maken die nog slimmer, en ook wordt er veel verdiend, waar eenieder (en de overheid al helemaal) baat bij heeft.

XR noemt de kortingen op heffingen ‘subsidie’

Dat bedrijven minder heffingen betalen, is geen ‘subsidie’. Als ik voor een appel van 11 cent 1,10 euro betaal en u niet, dan krijgt u geen subsidie maar word ik opgelicht. Maar ja, actiegroep Extinction Rebellion (XR) noemt de kortingen op heffingen ‘subsidie’, kalkt dit op een muur naast de bezette snelweg in Den Haag en tout le monde bauwt het na.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw