Premium Lock Duurzaamheid is voor gewone mensen een luxeprobleem

08 mei 2023Leestijd: 3 minuten
Een manifestatie van ‘Scientist Rebellion’, een internationaal georkestreerde actieweek van de klimaatactivisten van Extinction Rebellion

Activistische academici komen in het geweer tegen fossiele brandstof onder de naam ‘Science Rebellion’, maar vergeten daarbij voor het gemak even de gewone mensen die door hun radicale klimaatplannen in armoede en ellende belanden, schrijft Geerten Waling.

Afgelopen zondag in Amsterdam. Tussen toeristen en dagjesmensen loopt een bonte groep van tientallen actievoerders. Gekleed in witte doktersjassen, die een niet bestaand uniform van wetenschappers moeten uitbeelden, scanderen deze ‘academici’ generieke leuzen als ‘Hoe laat is het? Solidari-tijd!’ en kinderlijke rijmpjes tegen de Grote Vijand: fossiele brandstof.

Het uitsterven van de nuchtere wetenschapper

Het blijkt te gaan om de ‘Scientist Rebellion’, een internationaal georkestreerde actieweek van de klimaatactivisten van Extinction Rebellion. Dat roept de vraag op of de demonstranten echt een aanstelling hebben aan de universiteit, of dat het gaat om een paar studenten genderstudies en andere radicaal-linkse lui die voor deze gelegenheid een – te grote – witte jas hebben aangetrokken. Anders moeten we namelijk, gezien hun esoterische leuzen als ‘Mother Earth is crying’ (Moeder Aarde huilt) en ‘We are nature defending itself’ (Wij zijn de natuur die zichzelf verdedigt), ernstig gaan vrezen voor een heel andere extinctie: het uitsterven van de nuchtere wetenschapper.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw